Amper helft van kinderen gaat naar tandarts

Door -
naar tandarts
©GettyImages
De tandarts is nog altijd niet populair bij kinderen. Terwijl iedereen het erover eens is dat zij vanaf het eerste tandje het best twee keer per jaar hun gebit laten controleren, komt nauwelijks de helft (52,9 procent) van de 5- tot 14-jarigen aan één preventief tandartsbezoek. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van gezondheidsfonds CM voor al haar Vlaamse leden.

Uit nieuwe cijfers van het gezondheidsfonds Christelijke Mutualiteit blijkt het volgende:

  • 52,9% van de Vlaamse kinderen ging in 2018 op bezoek bij de tandarts voor een preventief tandonderzoek.
  • De drempel om naar de tandarts te gaan is nog groter voor kinderen tussen 5 en 14 jaar uit kwetsbare gezinnen. Slechts 39 procent nam in 2018 in de tandartsstoel plaats voor een preventief tandonderzoek.
  • Eén kind op de vijf moest in 2018 minstens één gaatje laten vullen.
  • Bij 8 procent moest er minstens één tand getrokken worden.

Tijd voor actie

Op tien jaar tijd is er nauwelijks verbetering, volgens CM: “Het is duidelijk dat we nog meer inspanningen moeten leveren om kinderen bij de tandarts te krijgen”, zegt gezondheidsexperte Elke Ghyllebert.

Om de cijfers van het tandartsbezoek omhoog te krikken, trekt CM voluit de kaart van preventie. Met een grootschalige campagne wil het gezondheidsfonds de mondhygiëne bij kinderen en jongeren verbeteren. Zo krijgen alle zesjarige CM-leden een sticker van Ben de Bever in de bus met daarop een QR-code. Wie met zijn smartphone de code scant, krijgt twee minuten lang een tandenpoetslied te horen.

Elke Ghyllebert: “De sticker kun je bijvoorbeeld op je spiegel in de badkamer kleven. Zo vergeet je zeker niet te poetsen. Het lied duurt niet toevallig twee minuten. Dat is net de tijd die nodig is om je tanden naar behoren te poetsen. De speciale Ben de Bever-beat leert kinderen trouwens de beste techniek aan om hun tanden te schrobben.”

Rol van scholen

“Maar ook de scholen spelen hier een belangrijke rol in. Het is belangrijk dat we alle kinderen bereiken”, zegt Ghyllebert verder. Daarom heeft het ziekenfonds een educatief project voor scholen opgestart dat bestaat uit lessuggesties en opdrachten voor het eerste, tweede en derde leerjaar.

Bron: Christelijke Mutualiteiten

Heb je dit al gelezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here