Herman van Rompuy over zijn rol als grootvader

Door -
herman van rompuy
Bij zijn afscheid als president van Europa, riep Herman van Rompuy al zijn kleinkinderen mee op het podium. Nog nooit deed iemand hem dit voor. Speciaal voor het eerste nummer van Zappy Ouders schreef hij dan ook zijn mijmeringen over grootvader zijn neer.

Herman van Rompuy, ex-president van Europa, is de trotse grootvader van Lander (7), Jasper (6), Lise (4), Andreas (3), James (1,5) en Ariane (1). Zelf vindt hij dat hij als grootvader bij elk kleinkind weer zijn eigen kind-zijn en jonge jaren herbeleeft. “Erg fascinerend om die terugkerende eeuwige cirkel van het leven mee te maken, weliswaar telkens op een andere manier”, aldus Herman van Rompuy.

Fiere grootvader

Herman van Rompuy zegt ook een fiere grootvader te zijn. “Ik ben verbaasd als sommige grootvaders zeggen dat ze proberen aan hun kleinkinderen te geven wat ze hun eigen kinderen niet hebben kunnen geven. Zelf heb ik altijd geprobeerd om de ‘kunst van het vader zijn’ te beoefenen. Met vallen en opstaan, maar meer met opstaan. En daar ben ik fier op. Naar je kleinkinderen kijk je natuurlijk anders: je bekijkt alles met meer wijsheid. En bovendien ben je niet verantwoordelijk voor de opvoeding. Als grootouders ben je dus meer ontspannen.”

Meer lezen van Herman van Rompuy?

Meer mijmeringen van Herman van Rompuy over grootvader zijn, lees je in het eerste nummer van Zappy Ouders.