Homokoppel moet adoptiekind teruggeven aan moeder

image: Pexels
Een homokoppel uit Schaarbeek moet na anderhalf jaar hun geadopteerd kind teruggeven aan de biologische moeder. Zij heeft zich bedacht en wil het kind toch zelf opvoeden.

Toen het Antwerpse Adoptiehuis vorig jaar in april aan Manish en Michaël, een homokoppel uit Schaarbeek, vertelde dat ze een zoontje mochten verwelkomen kon hun geluk niet op. Baby Manaël werd diezelfde maand in ons land geboren en de moeder stond hem af ter adoptie. Enkele dagen later kwam de baby bij Manish en Michaël terecht.

Getekend bij notaris

De moeder stemde officieel in met de adoptie en ondertekende ook een notariële akte waarmee ze afstand deed van het kind. ‘Vanaf het moment dat de moeder haar handtekening had gezet bij de notaris, was Manaël onze zoon. Voordien voelde we ons slechts oppassers’, zeggen de adoptieouders aan RTBF.

Maar een adoptie is pas compleet na een definitief vonnis van de rechtbank, en dat was nog niet geveld. Iris Vandenborre van het Adoptiehuis: “Tot zes maanden na het indienen van een verzoekschrift kan een mama zich bedenken en de adoptie te annuleren.”

Uitzonderlijke gebeurtenis

Nu, anderhalf jaar na de geboorte, heeft de moeder zich bedacht en wil het kind  toch zelf opvoeden. Manish en Michaël gingen in beroep, maar de rechter oordeelde dat het kind beter terug kan naar zijn biologische familie. “De tijd dat Manaël al bij ons was, speelt niet mee. Noch het feit dat de moeder zo diep in de procedure van gedacht is veranderd,” zeggen de adoptieouders.

Bij het Adoptiehuis in Antwerpen, die de adoptie heeft geregeld, is de situatie nog nooit voorgevallen. Het gebeurt zeer zelden dat de biologische ouders zich na anderhalf jaar nog bedenken. Ook Didier Dehou, directeur van de Franstalige overheidsdienst Adoptie, zegt dat dit de eerste keer is in 20 jaar tijd dat hij zo’n situatie meemaakt. Hij hoopt dat dit voorval geen rem zet op liefde van de nieuwe adoptieouders voor het kind, want het kind heeft van bij de geboorte liefde nodig.

Terugkeer naar biologische moeder

Om de terugkeer naar zijn biologische moeder zo vlot mogelijk te laten verlopen, moeten Manish en Michaël het jongetje elke woensdag naar zijn biologische moeder brengen. “Dat is verschrikkelijk moeilijk, maar we doen het voor het welzijn van Manaël. Straks woont Manaël definitief bij zijn moeder.”

Bron: vrt.be, standaard.be

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here