Ruim vijfhonderd kankerpatiënten lieten kinderwens invriezen

Door -
oncofreezing
©GettyImages
In 2018 hebben 524 kankerpatiënten hun zaad-of eicellen laten invriezen voor ze aan de kankerbehandeling begonnen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv.

Oncofreezing

Kanker en vooral de zware behandeling ervan kan de vruchtbaarheid ernstig aantasten. Het invriezen van voortplantingsmateriaal, het zogenaamde oncofreezing, gebeurt bij kankerpatiënten voor ze aan deze behandeling beginnen. Er worden zaad- of eicellen of testikel- of eierstokweefsel afgenomen, ingevroren en bewaard om later te gebruiken.

In 2018 maakten 177 vrouwelijke en 347 mannelijke kankerpatiënten gebruik van oncofreezing. Meestal ging het om patiënten met een kwaadaardige hematologische aandoening zoals leukemie of lymfoom, klinkt het in een persbericht. Ook borst- en teelbalkanker waren vaak een reden om zaad- of eicellen in te vriezen. Van de 524 patiënten waren er 73 jonger dan 16.

Terugbetaling

Sinds 2017 wordt oncofreezing terugbetaald voor onder andere kankerpatiënten.  “Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om te dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen. Door oncofreezing terug te betalen, willen we die extra bezorgdheid wegnemen”, aldus minister De Block.

Vorig jaar breidde minister De Block de terugbetaling van oncofreezing uit naar drie bijkomende patiëntengroepen: vrouwen met een borderline eierstoktumor, patiënten die een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan wegens zeldzame bloedziektes zoals thalassemie, en mannen met teelbalkanker die enkel chirurgie moeten ondergaan, zonder aanvullende chemo- of radiotherapie. In totaal is 4 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor de terugbetaling.

Bron: Belga

MEER NIEUWS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here