Kans op ernstig hersenletsel daalt tot 80% als je fietshelm draagt

Door -
fietshelm
©GettyImages
Het schooljaar is weer begonnen. Trekken jij en je kinderen met de fiets naar school? En dragen jullie een helm? Neurochirurg Bart Depreitere pleit op Radio 2 alvast voor een helmplicht voor jongeren: "We hebben maar één stel hersenen, bescherm ze!"

Fietshelm verplicht maken

De fietshelm verplichten voor kinderen tot 14 jaar oud maakt al langer deel uit van een eisenpakket van verkeersinstituut Vias.
Neurochirurg Bart Depreitere is alvast voorstander van deze helmplicht voor jongeren: “Het verschil tussen vallen met of zonder helm is vooral dat de kans op een letsel en de ernst van dat letsel kleiner zal zijn als je een helm draagt. Uit studies blijkt dat de kans op een ernstig hersenletsel daalt tussen de 60 en de 80% als je een helm draagt. ”

Kwetsbare kinderen

“Kinderen hebben hersenen in ontwikkeling, en als je dan door een trauma een achterstand oploopt, zal de kloof met de leeftijdsgenoten gradueel oplopen omdat je kans om te leren of te ontwikkelen verkleint. We hebben maar één stel hersens. Daar worden we mee geboren, daar moeten we het mee doen. Hersenen regenereren niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld darmen of huidweefsel. Hersenen herstellen zich niet. De neuronen die we verliezen, die zijn we kwijt. Voor altijd.”

Gevoelig voor groepsdruk

Depreitere pleit vooral voor een verplichting bij kinderen en jongeren. Bij kinderen uit het lager onderwijs is de helm vaak wel daar. Maar eens in het middelbaar vinden ze het niet cool en dus dragen ze hem niet. “Het is voor die groep, de 12-, 13- en 14-jarigen – die heel gevoelig zijn voor groepsdruk – waar een verplichting zou moeten gelden. Bij volwassenen kan je zeggen: oké, kies zelf. Maar voor kinderen zou het verplicht moeten zijn.”

Fietshelm, ja. Verplichten, nee!

De Fietsersbond is geen voorstander van een helmverplichting? Ze zijn niet tegen het dragen van een fietshelm, maar willen dat dit een persoonlijke keuze blijft en verzetten zich resoluut tegen het invoeren van een verplichting. “De ervaring in andere landen leert dat waar een helmplicht is ingevoerd, het aantal fietsers daalt. En dat heeft een nefast effect op de verkeersveiligheid: hoe meer fietsers, hoe veiliger het wordt voor fietsers – dat heet het effect van safety by numbers. Kortom: Als je meer mensen wil verleiden om op de fiets te stappen, dan moet je ze zeker niet verplichten een helm te dragen.

Meer tips om veilig naar school te fietsen? Sven Nys geeft wijze raad.

 

En wat vind jij? Moet de fietshelm verplicht worden voor kinderen tot 14 jaar?

Bron: Radio 2 – fietsersbond.be

Meer over veiligheid in het verkeer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!