Kim Van Oncen openhartig over sterrenkindje: “Wij kregen geen miskraam, maar een mooie dochter, Pippa”

Door -
© Facebook - Kim Van Oncen
Model en actrice Kim Van Oncen deelde deze week in Gert Late Night's bedgeheimen haar verhaal over haar dochtertje Pippa, dat twee jaar geleden levenloos ter wereld kwam. Ook eerder sprak ze openlijk over dit grote verlies.

Tijdens Gert Late Night praat Kim Van Oncen over het moeilijkste moment in haar leven: in 2016 werd haar dochter Pippa doodgeboren. “Ze leek meer op mij dan Jack”, vertelt ze. “Het is een heel vreemd moment, want je geeft je kind af en weet dat je ze nooit meer zal terugzien.” Bekijk hier het volledige fragment:

Het model deelde al eerder, in een openhartige post op Facebook haar verhaal, over haar dochtertje Pippa, dat twee jaar geleden levenloos ter wereld kwam. Dankzij een nieuwe wet kunnen zij en haar man vanaf 2019 hun doodgeboren dochter laten registreren en “kan het eindelijk een draagbaar litteken worden”, aldus Kim.

“Dit wordt misschien de langste en meest openhartige post die ik ooit zal delen, maar het is eentje die eruit moet”, zo begint Kim haar verhaal op Facebook. “Onze enige wens is om mensen, die in onze schoenen staan, of moeten omgaan met dierbaren die iets gelijkaardigs doorstaan, te helpen.”

Kim en haar man Niels De Jonck, die samen al een zoontje Jack hebben, waren twee jaar geleden in blijde verwachting van hun tweede kindje. Alles ging goed, tot bij een van de laatste bezoeken aan de gynaecoloog…

“Die start met een 3D beeld van het prachtige gezicht van je kind, waar je vol bewondering en met een hart dat overloopt van liefde, naar zit te staren. En dan volgt het moment waarop het apparaat afdaalt en de professor zwijgt, bedenkelijk kijkt en de lelijke woorden ‘er is een probleem’ uitspreekt. Dan wordt het zwart. Zeker als er op één minuut tijd zes mensen in je kamer staan: dan weet je dat het foute boel is.”

“Een tijdje later passeren we toekomstige mama’s in de wachtzaal die urenlang hebben moeten wachten omdat onze routinecontrole plots een nachtmerrie werd. Ze wenden hun blik af omdat mijn gezwollen en betraande gezicht alles zegt wat er te zeggen valt. Elke zwangere vrouw in die wachtzaal begrijpt me, zonder woorden. Ze vinden het wachten niet erg, zo lang ze míj maar niet moeten zijn op dat ogenblik. God, wat wilde ik toen ook zo graag even niet míj zijn.”

“De dag erna moeten we terug om afspraken te maken. Na een nacht lang staren naar het plafond krijg je uitgeput te horen dat je een week moet wachten om te bevallen omdat dat nu eenmaal de procedure is. Dat je kind geen enkele overlevingskans heeft en dat er geen oplossingen zijn. We krijgen een afspraak om een week later de bevalling in te leiden.
Die week gaat tergend traag en in een waas voorbij. Je loopt rond met je bolle buik en ons kindje laat zich stevig voelen en beweegt meer dan ooit tevoren. Je streelt over je buik en zegt 1000x sorry omdat je niets kan doen. Mama leeuw is op haar plaats gezet en overwonnen.”

“Waarom deel ik dit met jullie? Omdat wij geen miskraam hebben gehad. Wij hebben een tweede kindje gekregen. Wij kregen een mooie dochter … en haar naam is PIPPA. Je ziet haar misschien niet meteen als je naar ons gezin kijkt, maar als je de tijd neemt om wat langer, en van dichterbij, naar ons te kijken? Dan zal je haar zeker zien en voelen. Want zij is namelijk altijd bij ons. Weet dat ouders die dit meemaken veel nood hebben aan erkenning. Ze willen hierover praten, ze willen niet dat hun kind onzichtbaar is.”

Lees hier het volledige verhaal van Kim


Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here