Kinderartsen vragen terugbetaling vaccin tegen meningokokken

Door -
vaccin meningokokken
©Gettyimages
De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde vraagt dat een vaccin tegen meningokokken terugbetaald zou worden, of dat de inenting wordt opgenomen in het verplichte vaccinatieschema. Ze zijn bovendien met een campagne gestart om ouders beter te informeren over deze bacterie.

Wat zijn meningokokken?

Een meningokok is een bacterie die meningitis (= hersenvliesontsteking) of bloedvergiftiging kan veroorzaken. Er bestaan verschillende soorten van deze bacterie, maar onderstaande types kunnen een hersenvliesontsteking veroorzaken:

  • Type A
  • Type B
  • Type C
  • Type W
  • Type Y

Meer tekst en uitleg krijg je hier.

Jaarlijks 100 tot 120 kinderen besmet

De vaccinatie voor meningokokken kost zo’n 260 euro. Best wel duur, toch? Dat het vaccin nog niet wordt terugbetaald, heeft volgens dokter en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde Marc Raes te maken met de aard van de meningokokkenmicrobe. “De microbe gedraagt zich wat anders dan de meeste bacteriën, wat het maken van een vaccin bemoeilijkt.”

Daarnaast zijn er nog wat onduidelijkheden rond de ziekte, waardoor het vaccin nog niet kan worden toegevoegd aan het basisvaccinatieschema. Ook de frequentie van de ziekte is niet heel hoog: zo’n 100 tot 120 gevallen per jaar. Twee derde van die infecties zijn van het type B. Tien procent van die kinderen overlijdt.

Onduidelijkheden

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt hierover het volgende: “Enerzijds beschermt het vaccin niet tegen alle types meningokokken B, anderzijds is het nog onvoldoende duidelijk of dat vaccin voldoende voordeel oplevert voor de volksgezondheid in het algemeen om die kostprijs te rechtvaardigen.”

Bron: Het Nieuwsblad

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here