Kinderen maken zich zorgen over school

Door -
kind zorgen
De meeste kinderen zijn tevreden over hun leven, maar meer dan de helft maakt zich wel zorgen over school. Dit is gebleken uit een onderzoek bij bijna 900 kinderen tussen 3 en 10 jaar oud in opdracht van 999 Games.

Kleine en grote zorgen

Kinderen hebben kleine en grote zorgen. Om hier een beter inzicht in te krijgen, liet 999 Games door onderzoeksbureau Qrius bij 889 kinderen tussen drie en tien jaar oud een onderzoek uitvoeren. En wat bleek? 93% van de kinderen vindt dat ze een fijn tot een heel fijn leven hebben. Toch maken ze zich ook veel zorgen. Over deze dingen maken ze zich het meest zorgen:

–    School
–    Omgaan met vriendjes en vriendinnetjes
–    Hun ouders en hun gezin waarin ze wonen
–    Zichzelf
–    Sport

School zorgt voor stress

51% van de kinderen maakt zich dus het meest zorgen over school. Ook moeders geven aan dat de school voor heel wat stress zorgt bij hun kids. De meeste zorgen maken schoolkinderen zich om:
–    Pesten (ook als er andere gepest worden)
–    Ruzie in de klas
–    Spanningen tussen de juf en kinderen in de klas
–    Rekenen, taal en spelling

Praten met mama

Liefst bespreken kinderen al hun zorgen met hun mama. Met hun papa doen ze dat eigenlijk amper. En met vriendjes of vriendinnetjes zelfs liever niet. Veel kinderen bespreken hun zorgen ook met hun lievelingsknuffel. 41% van hen praat met hun knuffel over mindere leuke dingen die ze hebben meegemaakt. En meer van de helft vertelt hun knuffel ook alle leuke dingen van de dag.

Zorgenvriendje

Kinderen die een ‘Zorgenvriendje’ hebben (een knuffel met een rits aan de mond waarin ze briefjes kunnen stoppen) vinden het fijn om hun zorgen die ze hebben opgeschreven of getekend daarin op te bergen. De helft heeft er ook geen probleem mee dat zijn ouders de briefjes zou bekijken. Ze vinden het net fijn, want zo kunnen hun ouders er wat aan doen.