Kinderen moeten al beginnen leren in de crèche

image: Shutterstock
Vanaf volgend jaar zullen crèches en onthaalouders meer aandacht moeten schenken aan de pedagogische kwaliteit van hun opvang. De bedoeling is dat kinderen al van jongs af aan bepaalde dingen leren en intellectueel gestimuleerd worden.
‘Kinderen veilig opvangen en op tijd eten geven, volstaat niet meer’, zegt professor Michel Vandenbroeck, expert in kinderopvang aan de UGent. Vandenbroeck werkte mee aan MeMoQ, een meetinstrument waarmee de pedagogische kwaliteit van een kinderopvang wordt gemeten. De afgelopen maanden hebben de crèches en onthaalouders in Vlaanderen dat instrument al leren kennen, maar de echte start volgt komend voorjaar. Dat staat in de beleidsnota voor 2018 van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Ontwikkeling van kinderen stimuleren

Minister Vandeurzen wil komende jaren de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang in Vlaanderen verbeteren door onder andere kinderen al van jongs af aan intellectueel uit te dagen. “Een crèche hoeft absoluut geen school te worden, maar het is wel cruciaal dat de ontwikkeling van de kinderen wordt gestimuleerd”, laat professor Vandenbroeck nog weten.

Zo kunnen de verzorgsters bijvoorbeeld in plaats van simpelweg een maaltijd te serveren, de kleuters laten helpen om de tafel te dekken. Zo leren ze zelfstandig zijn. Bovendien helpt het ook om alles wat op tafel staat, bij naam te noemen.

Rond april 2018 worden de nieuwe regels vastgelegd in een wet. Kind & Gezin zal dan ook maatregelen opleggen als een kinderopvang niet voldoet aan de nieuwe eisen en zal ingrijpen als een opvang tijdens een inspectie de laagste score haalt op een van de zes dimensies.

Bron: De Standaard

1 COMMENT

  • ik ben oma en ik draag zorg voor mijn drie kleine peutertjes ,ik had dan graag nog enkele tips gekregen om de peutertjes intellectueel mee te helpen ontwikkelen , houten puzzel blokjes spelen zindelijk zijn kunnen ze al maar ik had me graag verdiept zoals in een crèche ze de kindje van alles bijbrengen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here