Kinderen vaker ziek door hun knuffelbeer?

Door -
knuffelbeer huisstofmijt
“Teddyberen zijn gevaarlijk, haal hem uit de slaapkamer van je kinderen!” Deze campagne loopt momenteel in Noorwegen om ouders te waarschuwen voor de risico’s die verbonden zijn aan het slapen met een knuffelbeer. Maar waarom is een knuffelbeer zo gevaarlijk in een kinderbed?

Huisstofmijt

Steeds meer kinderen hebben last van astma en allergieën. Dit komt volgens de Noorse Hart- en Longstichting LHL deels door de huisstofmijt die zich verzamelt in de teddyberen van de kinderen. Zij roepen dan ook op om alle knuffelberen uit de slaapkamers van kinderen te halen. Dit doen ze alvast met een opvallende campagne én slogan: zo worden de teddyberen afgebeeld als Hitler, Khaddafi en Kim Jong-II én schreeuwen ze “Teddyberen zijn gevaarlijk, haal hem uit de slaapkamer van je kinderen!”.

Met deze campagne roept men in Noorwegen op om knuffelbeer uit de slaapkamer van kinderen te weren.

Knuffelbeer wassen

Zo’n drastische maatregelen worden bij ons voorlopig nog niet genomen. Volgens artsen klopt het wel dat er heel wat huisstofmijt in knuffelberen zit, maar ze vinden het toch overdreven om te stellen dat een knuffelbeer voortaan gevaarlijk is voor een kind. Huisstofmijt vind je nu eenmaal overal: ook in de matras, speelgoed, tapijt, gordijnen… Is je kind echt gevoelig of allergisch voor huisstofmijt, dan is het natuurlijk wel een goede oplossing om hem zonder knuffelbeer te laten slapen. Maar zorg er daarnaast ook voor dat je de beer om de zes weken wast of een nachtje in de diepvries stopt om hem te vrijwaren van huisstofmijt.