13 must-haves die jonge ouders met ecocheques op de kop tikken

Door -
Duurzame kleding koop je met ecocheques!
De meesten onder ons krijgen ze jaarlijks, maar we hebben vaak geen idee wat we ermee aan moeten vangen met ecocheques. Buiten een goedgevulde kar in de bio-winkel kan je ook de volgende verrassende items op de kop tikken!

De ecocheque.. het kleine groene extralegaal voordeel dat velen van ons krijgen naast maaltijdcheques, maar vaak over het hoofd zien. Sleep dit artikel maar naar jouw favorieten in je browser, want voortaan koop jij één van deze items.

1.Elektronische apparaten op zonne-energie

Een leeslampje op zonne-energie, een zakrekenmachine voor in de lagere school of een uurwerk om de klok te leren lezen? Allemaal slimme investeringen.

2. Babyproducten en ecologisch wasmiddel

Die was blijft zich opstapelen, er lijkt wel geen einde aan te komen. Is er een stapelkorting in de winkel op ecologisch wasmiddel? Leg ineens een voorraadje aan en betaal met ecocheques. Ook veel verzorgingsproducten (zelfs in de apotheker) voor baby’s kun je met groene euro’s aankopen. 😉

3. Eerste bed

Gaat je kind naar zijn grote bedje? Sommige matrassen kun je aankopen met ecocheques. Je plaatselijke matrassenwinkel helpt je daarmee verder.

4. Terug naar school

Terug naar school is dit jaar net iets budgetvriendelijker en ecologisch verantwoordelijker. Een drinkbus, brooddoos, tekenpotloden, pennen en papier schaf je nu aan met je ecocheques. Let er wel op dat de schoolitems een PEFC-certificataat hebben.

5. Op reis

Tip voor volgende zomer: kampeerterreinen, groene events & festivals zoals het Afro-Latino festival in Bree en sommige hostels en jeugdherbergen accepteren ecocheques als betaalmiddel. Vind je het ‘Groene sleutel‘ label terug? Dan kan je er van op aan.

6. Speelgoed

Speelgoed dat een FSC- en/of  PEFC – label draagt, mag je zorgeloos aanschaffen voor je kind én voor het milieu. I challenge you: stap een winkel zoals Rewind in Antwerpen binnen en probeer met maar één item buiten te komen. Ook bij de grotere ketens als Dreamland en Fun tik je groen speelgoed op de kop.

7. Tissues en luiers

Herbruikbare luiers kan je zeker met ecocheques aanschaffen, maar ook niet-herbruikbare luiers die ecologisch verantwoord zijn. Met het luiermerk ‘Muumi baby’ is jouw baby al vanaf de eerste maanden lief voor onze planeet.

8. Alles over fietsen

Fietsen met ecocheques: een open deur. Maar eentje waarvan mensen niet precies weten hoé open. Eén bezoek aan de fietsenwinkel en jouw ecocheques vliegen de deur uit: koop fietsen, kinderfietsen, fietskarren, kinderzitjes, fietshelmen, onderdelen, herstellingen, hangsloten en fietsoverkappingen.

9. Openbaar vervoer

Dat treinabonnement of Buzzypas schaf je voortaan ook aan met de groene cheques. Abonnementen voor woon-werkverkeer, waarvoor werknemers reeds genieten van een tussenkomst van hun werkgever, kunnen niet worden betaald met de ecocheques helaas.

10. Alles voor in de tuin

Gezegend met groene vingers? In het tuincentra betaal je ook vlotjes met ecocheques. Je koopt er niet enkel bomen, planten en zaaigoed maar ook klein handgereedschap, pootstokken, schoffels, mini-kruiwagens zodat ze mee kunnen werken; gieters, emmers, herbruikbare zakken voor tuinafval of tuinhandschoenen in klein formaat. De volautomatisch elektrisch grasmaaier krijgt ook een eervolle vermelding: niet onmiddellijk kindvriendelijk, maar wel een zegen voor de drukbezette ouder.

11. Tweedehands = tweede kans

Tweedehands kinderkleding is een mooi geschenk voor zij die niet graag veel geld uitgeven aan kleding die niet lang gedragen wordt, ecologisch denken of gewoon graag tweedehands winkelen. Kleding, stoffen voor decoratie (lees: speelhuisjes!), kindermeubels, boeken, speelgoed, speelconsoles … zelfs tweedehandsgames bij een winkel als Game Mania betaal je met ecocheques.

12. Een valse kerstboom

100% gezelligheid, 0% poets-inspanning.

13. Herstellingen

Beetje bij beetje begint de Belgische overheid meer in te zetten op een duurzame economie. In dat plaatje past ook dat alle diensten die herstellingen aanbieden, kunnen betaald worden met ecocheques. Een naaister, schoenmaker, leerwaren, een opticien die je bril herstelt, de renovatie van een meubel, juwelen die je nieuw leven inblaast … hoor altijd eerst even bij de desbetreffende dienst of ze de ecocheques wel aanvaarden!

Maar bij welke winkels kan ik nu effectief terecht? Afhankelijk welke provider van ecocheques jij hebt, vind je via deze links een overzicht: Sodexo, Edenred en Monizze.

Kan ik online betalen met ecocheques? Helaas nog niet. Wij wachten ook vol spanning op dat ogenblik!

Beeld: Getty Images, bron: Edenred

Lees zeker ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here