Meer kinderen krijgen de familienaam van hun moeder

Door -
familienaam moeder
©Gettyimages
Uit cijfers blijkt dat het aantal kinderen met de familienaam van de moeder flink gestegen is.

4 opties

Sinds mei 2014 kunnen ouders voor de familienaam van hun pasgeboren kind kiezen uit vier opties:

  • familienaam vader
  • familienaam moeder
  • dubbele familienaam (eerst van de vader, dan van de moeder)
  • dubbele familienaam (eerst van de moeder, dan van de vader)

In 2018 kregen 5.773 kinderen de naam van de moeder. De populairste keuze blijft de naam van de vader, vorig jaar goed voor 88%. Slechts 6% gaat voor een combinatie van twee namen: 5% zet die van de papa voorop, 1% die van de mama.

Een forse stijging

In 2017 koos nog maar 4,25% van de gevallen voor de achternaam van de mama (4.295 op een totaal van 101.071 aangegeven kinderen). In 2018 daarentegen ging het al om 5,86% (5.773 op 98.547 aangiftes). Verhoudingsgewijs is dat een stijging met 37,9%.

Sandrine De Crom (Open Vld), die de cijfers opvroeg bij minister van Justitie, heeft hier een mogelijke verklaring voor: “De persoon die het kind gaat aangeven op de gemeente beslist”, zegt ze. “Als de papa niet officieel op de voorgrond staat — omdat er geen huwelijk of prenatale erkenning is, bijvoorbeeld — kiest de moeder de naam. En ik ga ervan uit dat zij dan dikwijls bewust voor die van haarzelf opteert.”

Bronnen: Het Laatste Nieuws & De Morgen

Ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here