#StillABoy: ook jongens mogen met poppen spelen

Door -
Jongens moeten met auto's spelen en meisjes met poppen. Tenminste zo wil onze maatschappij het. Maar daar is niet iedereen het mee eens! Jonge moeder Martine Zoer heeft genoeg van die stereotypering en trekt ten strijde op sociale media om jongens met poppen te laten spelen en meisjes te laten voetballen.

#StillABoy

Martine Zoer, moeder van twee zoontjes, is al eerder de strijd tegen genderstereotypering aangegaan met haar kinderkledinglijn Quirkie Kids. Zo bracht ze roze t-shirts op de markt voor meisjes én jongens. Onlangs gebruikte ze bij één van haar foto’s de hashtag #StillABoy. Het duurde niet lang voor deze hashtag werd opgepikt door de rest van de wereld. Uiteindelijk besloot ze dan maar om een Instagram-account aan te maken en op die manier de mooiste #StillABoy-foto’s te delen.

Speelgoed kent geen geslacht

Volgens Martine Zoer maakt het helemaal niet uit met welk speelgoed je kind speelt of welke karaktertrekken tevoorschijn komen. Hiervoor keek ze naar haar twee zonen. Die zijn heel avontuurlijk, maar kunnen tegelijkertijd heel meelevend zijn. Het ene is een typisch mannelijke karaktertrek, terwijl de andere vooral voor vrouwen kenmerkend is. En dat is zeker niet alleen zo bij haar kinderen! Jongens of meisjes… beide hebben karaktertrekken die door de maatschappij aan een bepaald geslacht toegeschreven worden. Maar daar hoopt ze dus nu komaf mee te maken. Om haar actie nog wat kracht bij te zetten, lanceerde ze op social media ook #StillAGirl. Want ook meisjes krijgen natuurlijk vaak rare blikken als ze liever met auto’s spelen of in de tuin willen voetballen.

Bekijk zelf #StillABoy en #StillAGirl accounts op Instagram.

Baby | Image by @mrs.rueling | #StillABoy

Een foto die door stillaboy_ is geplaatst op

Dragon | Image by @candicecaballero | #StillAGirl

Een foto die door stillagirl is geplaatst op

 

Eerder al werd door een Vlaamse mama de genderstereotypering aangekaart door een jongensversie te maken van het K3-regenboogjurkje. Toen besliste JBC om ook een collectie voor jongens in hun winkelrekken te plaatsen.