Mucopatiënten zijn wachten op terugbetaling levensnoodzakelijke medicatie beu

Door -
mucoviscidose
©GettyImages
Maar liefst 1275 mucopatiënten wachten al jaren op de beslissing om levensnoodzakelijke medicijnen terugbetaald te krijgen. Medicijnen die op de koop toe een nieuwe fase in de behandeling van de ziekte inluiden. Daarom lanceert de Belgische Mucovereniging met de start van het nieuwe parlementair jaar de campagne ‘Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!’ met bijhorende petitie.

Nieuwe generatie medicijnen

Mucoviscidose is de meest voorkomende levensbedreigende ziekte in ons land. Mensen met muco besteden tot 4 uur per dag aan hun behandeling, niet om te genezen, maar om de symptomen te verlichten en waar mogelijk te voorkomen.

Sinds enige tijd zijn de eerste medicijnen ontwikkeld die in staat zijn de oorzaak van de ziekte aan te pakken. De nieuwe generatie geneesmiddelen luiden een nieuw tijdperk in en hebben een enorme impact op het leven van mucopatiënten:

  • Afremming van de ziekte: positief effect op de longfunctie en vertraagde achteruitgang
  • Minder ziekteopstoten en hospitalisaties
  • Een verhoogde inspanningscapaciteit
  • Een verhoogde levenskwaliteit

Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!

Jammer genoeg worden die medicijnen nog niet terugbetaald, wat in Nederland en Luxemburg wel al het geval is. Met de nieuwe campagne ‘Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!’ met bijhorende petitie wil de mucovereniging druk uitoefenen op het politiek beleid om de terugbetaling van de broodnodige medicijnen in orde te brengen.

Levensnoodzakelijke medicatie

Het doel van de petitie? Zo snel mogelijk de (toekomstige) bevoegde minister en de producent rond de tafel krijgen samen met de patiënten om tot een portfoliodeal te komen die de toegang tot levensverlengende geneesmiddelen in ons land eindelijk mogelijk moet maken.

Wie de petitie wil ondertekenen, kan terecht op www.muco.be/nl/onbetaalbaar-onaanvaardbaar/onderteken-de-petitie.

Meer nieuws:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here