NIPT kan nu ook geslacht bij tweelingen bepalen

Door -
geslacht tweelingen
©GettyImages
Dankzij een onderzoek van het Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) van de KU Leuven kan de NIPT nu ook uitsluitsel geven over het geslacht van de baby bij tweelingzwangerschappen. Die geslachtsbepaling was tot voor kort enkel mogelijk bij eenlingen.

De niet-invasieve prenatale test (NIPT)  is een eenvoudige test die via een bloedafname van de moeder gebeurt. Deze test kan vanaf de twaalfde week van de zwangerschap uitgevoerd worden. In het bloed zijn kleine stukjes DNA van de baby terug te vinden, en uit dat erfelijk materiaal kunnen onder meer afwijkingen zoals het downsyndroom worden afgeleid. Ook het geslacht – met name de aanwezigheid van het Y-chromosoom bij een jongen – kan ermee worden vastgesteld.

Eén of twee jongens?

Toekomstige ouders van tweelingen vielen tot nu toe uit de boot. Bij een meisjestweeling was er geen probleem, maar als de NIPT het Y-chromosoom detecteerde, was het niet mogelijk uit te maken of het om een jongen en een meisje dan wel om twee jongetjes ging. “We hebben dat opgelost door te berekenen hoe groot het aandeel Y-chromosoom is in het foetaal DNA. Zo kunnen we accuraat voorspellen of het om één of twee jongetjes gaat”, zegt professor Joris Vermeesch.

De professor geeft toe dat een echo ook helpt om het geslacht te bepalen. “Beide technieken kunnen elkaar wel versterken”, klinkt het. Vaak dient de geslachtsbepaling enkel om de nieuwsgierigheid van de toekomstige ouders te bevredigen, maar in sommige gevallen – zoals de aanwezigheid van genetische afwijkingen in de familie – kan het bepalen van het geslacht van de baby wel degelijk medisch verantwoord zijn.

Betrouwbaar?

Sommige wetenschappers stellen vragen bij de betrouwbaarheid van NIPT in geval van tweelingzwangerschappen, maar dat probleem is volgens professor Vermeesch intussen van de baan. “In het begin was daar nog discussie over, maar dat is nu zo goed als opgelost.” Onder bepaalde voorwaarden is deze test ook accuraat bij tweelingzwangerschappen, klinkt het.

Bron: Belga

Meer lezen over het geslacht van je baby?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here