Spotten op de Boekenbeurs: Luka, de voorleesuil

Door -
luka de voorleesuil
© rr
Op de Boekenbeurs in Antwerpen, die dinsdag 29 oktober van start gaat, kun je kennismaken met Luka, een uil die kinderboeken voorleest. Extra leuk voor jouw kleine spruit!


Voorleesuil met een echte stem

“Luka is geen gewoon ‘vertelmachientje’”, benadrukt Tanja Appeltants van uitgeverij ­Clavis. “De robot heeft echte boeken – inkt op papier – nodig om te kunnen voorlezen. Luka scant de pagina’s. Hij weet wanneer wat moet worden verteld. Pas als de kleuter bladert, vervolgt de voorleesuil het verhaal.”

De uil heeft een Vlaamse en Nederlandse vertelstem, zowel mannelijk als vrouwelijk. Via de bij­horende app kunnen bijvoorbeeld ook grootouders verhalen inlezen. Dan krijgt de robot hun stem.

Niet goedkoop

“Goedkoop wordt het niet”, geeft Appeltants toe. “De uil zal zo’n 200 euro kosten en voor elk verhaal is zowel het fysieke boek als een te downloaden ­digitaal bestand nodig. De eerste vijf verhalen zijn gratis, ­nadien kosten ze 1 euro per stuk. Bij luxueuzere versies met geluidseffecten gaat de prijs richting 5 euro. De ui­t­gevers hopen dat Luka via de kinderopvang en bibliotheken een zo breed mogelijk publiek vindt.”

Een echte schoot is nog altijd beter

Dat voorlezen belangrijk is voor taalontwikkeling van peuters en kleuters staat buiten kijf. In die zin vindt ook Kind en Gezin dit een fijn project. “Maar kindjes nemen graag plaats op de schoot van mama of papa, wat goed is voor de interactie tussen kind en ouder“, zegt woordvoerder Nele Wouters. “Luka de voorleesuil is dus een ­extra, zeker geen vervanger.”

Bron: De Standaard

Naar de Boekenbeurs?

  • Wanneer? Dinsdag 29 oktober t.e.m. zondag 3 november, en woensdag 6 t.e.m. maandag 11 november
  • Waar? Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
  • Openingsuren? Van 10u tot 18u. Twee nocturnes op donderdag 31 oktober en donderdag 7 november, telkens tot 22u.

Zin in meer boekennieuws?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here