Ook leeftijd van vader speelt een rol in gezondheid van baby

©GettyImages
Niet alleen de leeftijd van de moeder, maar ook die van de vader speelt een rol in de gezondheid van de baby. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat de kinderen van oudere papa's meer risico lopen op een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ademhalingsproblemen.

Vrouwen krijgen steeds later kinderen, maar hetzelfde geldt voor mannen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat tussen 1972 en 2016 de gemiddelde leeftijd waarop een man voor het eerst papa werd, steeg van 27,4 naar 31,2 jaar. Het aantal vaders boven de 40 klom naar 9 procent.

In België is meer dan 1 op de 20 vaders ouder dan 45. Hoe ouder de vrouw is die mama wil worden, hoe meer risico’s ermee gepaard gaan. Dat is algemeen geweten, maar hetzelfde blijkt nu ook voor mannen te gelden.

Papa ouder dan…?

Baby’s met een oudere papa lopen meer risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ademhalingsproblemen. Zo besloten de wetenschappers nadat ze de gegevens van 40 miljoen kindjes hadden bijgehouden die werden geboren tussen 2006 en 2017. Daarbij werden de vaders in de studie opgedeeld in vijf leeftijdscategorieën.

In vergelijking met kinderen van mannen tussen 25 en 34, bleken die van mannen ouder dan 45 minder te wegen en was de kans op vroeggeboorte 14 procent hoger. Als de mannen ouder waren dan 55, dan scoorden de baby’s slechter op de Apgar-test, een methode die de gezondheid van pasgeborenen meet. Die kinderen liepen ook 10 procent meer kans op ademhalingsproblemen en hadden 28 procent meer kans om op de afdeling neonatale intensieve zorgen terecht te komen.

 

Bron: hbvl.be

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here