Bevalling inleiden voor meer kindergeld?

Cropped image of pregnant woman at doctor. Handsome doctor with stethoscope is listening to baby. Last months of pregnancy.
Een kind krijgen op 31 december 2018 of op 1 januari 2019: door de hervorming van de kinderbijslag scheelt dat een hele som. Ouders zijn aan het cijferen geslagen. “En ze komen vragen om de bevalling in te leiden voor het jaareinde”, zegt gynaecoloog Wilfried Gyselaers. “Maar dat doen we niet.”

Zwanger van een derde kindje? Als je baby geboren wordt op 31 december om 23 uur krijg je 259 euro kindergeld per maand. Beval je een dik uur later van je baby, bedraagt het kindergeld nog maar 160 euro.

“Dus ja, er zijn al ouders die mij vragen of er niets te regelen valt”, zegt de Genkse gynaecoloog en professor Wilfried Gyselaers. “Of het niet ingeleid kan worden, zodat het er vroeg genoeg is voor de hogere kinderbijslag.”

Groeipakket

Het kindergeld zal vanaf 1 januari ‘groeipakket’ heten. Elk kind krijgt vanaf dan 160 euro, ongeacht of het je eerste, tweede, derde, … baby is. Let wel: het gaat enkel om kinderen die vanaf 1 januari geboren worden. Ouders die al kinderen hebben, blijven in het oude systeem van kinderbijslag zitten.

De nieuwe regeling is voordelig voor ouders die hun eerste kindje krijgen: voor hen stijgt de bijdrage van 94 naar 160 euro. Zij doen er dus goed aan om de bevalling uit te stellen tot 1 januari. “Die vraag krijg ik ook”, zegt Gyselaers. “Maar je kunt geen medicatie geven om een bevalling tegen te houden.”

Enkel om medische redenen

“Je kunt geen bevalling laten inleiden om meer geld te trekken”, zegt Gyselaers. Zijn collega Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (VVOG), beaamt. “We zullen dat duidelijk maken met álle gynaecologen. We gaan nooit geboortes plannen om dat soort redenen.”

“Ik leid alleen een bevalling in om medische redenen. Tenzij er een écht prangende niet-medische reden is: een vader die op sterven ligt, een echtgenoot die lang op missie moet met het leger,…” zegt Gyselaers.

Een bevalling inleiden doe je ook niet zomaar, zegt Dewulf. “Als je het niet op het juiste moment doet, kan de arbeid langer duren, kan er meer pijn met de bevalling gemoeid zijn, is er meer kans op keizersnede, enzovoort. Het is niet iets wat je zomaar om praktische redenen doet.”

Bron: Het Nieuwsblad

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here