Papa’s knuffels even belangrijk voor baby’s als die van mama

Door -
papa's knuffels
©GettyImages
We weten al langer dat fysiek contact bij een baby belangrijk is. Uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt nu dat fysiek contact tussen een papa en zijn baby een even positief effect heeft als dat van de aanrakingen tussen een mama en haar baby.

Huidhonger

Baby’s hebben veel huidhonger, oftewel een grote behoefte aan lichamelijk contact. Door te knuffelen en dragen zal je baby zich beter ontwikkelen. Aanrakingen van ouders zorgen voor de optimale ontwikkeling van het parasympathische zenuwstelstel, dat instaat voor rust en recuperatie van het lichaam. Dankzij het fysiek contact zijn de kinderen op latere leeftijd bijvoorbeeld beter bestand tegen stress.

Papa’s knuffels

Uit onderzoek van professor Martine Van Puyvelde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ,in samenwerking met de Universiteit van Liverpool, blijkt nu dat papa’s knuffels even effectief zijn als die van mama. De resultaten moeten vaders aanmoedigen om vanaf de geboorte actief mee voor het kind te zorgen.

Rustgevend effect

Voor het onderzoek werden 25 mama’s en 25 papa’s gevraagd om hun kind vast te pakken en te strelen. Voor, tijdens en na de aanraking werd dan onder andere het hartritme en het ademhalingsritme van de baby gemeten. Zowel bij de moeders als bij de vaders daalde het hartritme en het ademhalingsritme van het kind tijdens en na het strelen. Op videobeelden werd ook duidelijk dat beide ouders hun kind intuïtief op dezelfde plekken en op dezelfde manier aanraken.

Mee het verschil maken

De resultaten van het onderzoek zijn meer dan een leuk weetje, aldus de onderzoekers. “We willen papa’s aanmoedigen om actief bij te dragen aan de zorg van een pasgeboren baby. Vandaag zijn vaders al veel meer aanwezig dan in het verleden, maar er heerst nog steeds een zekere voorzichtigheid. Moeders hebben een fysiologische voorsprong met het kleintje door de zwangerschap, redeneert men soms”, stelt VUB-professor Van Puyvelde. Uit het onderzoek blijkt nu dus dat ook vaders al vanaf het begin mee het verschil maken.

Bron: Belga

Meer papa-weetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here