Postnatale depressie bij vaders onvoldoende erkend

image: Pexels
Ongeveer 1 op 12 kersverse papa's krijgt te maken met een postnatale depressie, maar de meesten van hen zoeken geen hulp. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Zowat 10 procent van de nieuwe mama’s kampt met een postnatale depressie, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo’n 8 tot 13 procent van de vaders er ook mee te maken krijgt. De reden waarom we daar zo weinig over horen? In onze maatschappij verkondigt men steeds het ideaalbeeld van ‘de roze wolk’ na de bevalling en bovendien wordt ook verwacht dat mannen stoer blijven.

Professor Psouni, hoofd van de afdeling ontwikkelingspyschologie aan de Universiteit van Lund die ook het onderzoek leidt, denkt zelfs dat het percentage mannen met een postnatale depressie nog hoger ligt, omdat het bij mannen veel minder herkend wordt, zowel door zorgverleners als door de mannen zelf. “Meer dan tachtig procent zoekt geen hulp”, zegt Psouni. Dat komt omdat veel mannen gewoonweg niet weten dat het bestaat.

Niet zomaar vermoeid

De eerste periode als ouder vraagt altijd wat aanpassing, wat de nodige vermoeidheid met zich meebrengt. Maar in dit geval gaat het om méér dan dat. “We hebben gevalideerde methodes om depressie vast te stellen en deze mannen hebben een reeks symptomen die daaraan voldoen en die veel verder gaan dan de klassieke vermoeidheid in de eerste periode”, zegt perinataal psychiater Titia Hompes van KU Leuven.

Professor Psouni ziet in haar onderzoek zelfs dat zelfverminking een van de symptomen is bij één derde van de vaders die na de geboorte met een depressie kampt. “Niets om weg te relativeren dus”, zegt de Zweedse professor. “Ook al niet omdat de impact niet te onderschatten is. Deze vaders verwaarlozen de interactie met hun kind, wat later problemen kan geven in de ontwikkeling, of ze putten zich net helemaal uit om vooral niets verkeerd te doen, wat ze dan niet volhouden. In extreme gevallen gedragen ze zich erg hard tegenover hun kind.”

Verschillende oorzaken aan de basis van postnatale depressie

Sociale, psychologische en zelf biologische factoren liggen aan de basis van een postnatale depressie bij mannen:

  • Tijdens deze fase zakt het testosterongehalte, wat hen kwetsbaarder maakt.
  • Ook problemen op het werk, weinig sociaal contact, recent verlies, weinig begrip in de relatie en samen zijn met een mama die kampt met een postnatale depressie, verhogen het risico.
  • Daarnaast zeggen de mannen in het onderzoek van Psouni ook nog dat er te weinig rolmodellen zijn en dat ze hun vaderrol redelijk snel na de geboorte moeten combineren met presteren op het werk.

De drempel om voor een postnatale depressie uit te komen ligt bij mannen hoger, maar ze uiten het ook op een andere manier, volgens Psouni. “Zweedse moeders worden op postnatale depressie gescreend via een specifieke vragenlijst. Maar als mannen daar al aan zouden meedoen, blijkt dat niet op hen afgestemd, omdat mannen andere symptomen vertonen. Bij hen gaat het eerder om snel geïrriteerd zijn, weinig zelfcontrole hebben en rusteloos zijn. Die signalen worden zelden herkend.”

Een app voor mannen

Daarom heeft Psouni’s team speciaal voor mannen een vragenlijst opgesteld. Omdat vaders na een geboorte niet of nauwelijks met zorgverleners in contact komen, stelt Psouni voor er een app van te maken die iedere nieuwe vader toegestuurd krijgt, waarop dan indien nodig contact met hulpverleners mogelijk is.

Titia Hompes is alvast enthousiast. “Momenteel worden vaders al te vaak genegeerd in dit verhaal. Door ‘de vroegtijdige detectie en behandeling van de postnatale depressie’ wordt er momenteel nagedacht over goede screening bij (wordende) moeders. Ideaal zou zijn als er ook aandacht en screening zou zijn bij (wordende) vaders. Uiteraard dient dit alles dan ook gebed te zijn in de uitbouw van goede zorgpaden om kwalitatieve zorgverlening te garanderen voor kwetsbare (wordende) ouders. Het Zweedse idee is een inspirerend voorbeeld.”

Bron: De Morgen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here