Professor raadt ouders aan om drie maanden vóór zwangerschap al te stoppen met roken en drinken

Door -
stoppen met roken
©GettyImages
Professor Lode Godderis raadt ouders aan om drie maanden vóór zwangerschap al te stoppen met roken en drinken. En dat geldt dus voor mama én papa. “Roken en alcohol drinken heeft een negatief effect op de ontwikkeling van spermacellen, en dus op de gezondheid van het kind”, zegt de hoogleraar aan de KU Leuven.

Dat roken tijdens de zwangerschap heel wat risico’s met zich kan meebrengen, is al lang geen geheim meer. Daarenboven verschijnen er steeds meer studies waaruit blijkt dat de gezondheid van het kind op latere leeftijd ook beïnvloed wordt door een rokende/drinkende vader of moeder, zelfs als ze dat vóór de zwangerschap deden.

Drie maanden voor conceptie

Lode Godderis, professor Omgeving en Gezondheid aan de KU Leuven, raadt vrouwen én mannen aan om te stoppen met roken en drinken, drie maanden voor ze zwanger worden. “Drie maanden voor de conceptie stoppen is aangeraden. In die tijd krijgt het lichaam de tijd om alle toxische stoffen te verwijderen. Bij de vrouwen én bij de mannen, want de blootstelling aan sigarettenrook – maar evengoed aan alcohol of andere giftige stoffen – heeft een kwalijke impact op de gezondheid van het sperma en de eicellen, én van de foetus. De eerste duizend dagen in het leven van een kind zijn cruciaal. Wat dan misloopt, kan gevolgen hebben op het hele latere leven. Maar nu weten we dat ook de preconceptionele periode belangrijker is dan dat we tot nu toe dachten.”

Van grootouder naar kleinkind

Door drie maanden op voorhand te stoppen met roken en drinken, verkleinen de ouders het risico op complicaties of afwijkingen bij hun kind tot een minimum. “Doen ze dat niet, dan kunnen die afwijkingen zelfs tot twee generaties verder blijven doorwerken”, zegt de Leuvense professor Lode Godderis. “Die multigenerationele impact kenden we al bij bepaalde geneesmiddelen, waarbij een dochter op latere leeftijd bijvoorbeeld vaginakanker ontwikkelde omdat de moeder tijdens de zwangerschap bepaalde medicatie had gekregen. Maar de vaststelling dat dat ook opgaat voor roken, drinken of blootstelling aan pesticiden, is nieuw, zegt Godderis. “De afwijking – of het risico erop – wordt genetisch doorgegeven. Niet dat de code van een gen verandert, maar we merken nu dat bepaalde genen niet of minder worden gebruikt door de volgende generatie.” Dat gaat overigens niet alleen op voor sigaretten of alcohol. “Ook slechte voedingsgewoontes – te vet, te eentonig – hebben hun effect op de genetische huishouding van de volgende generaties.”

Bron: Het Nieuwsblad

Meer over de invloed van roken en alcohol tijdens je zwangerschap:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here