Seksuologe Kaat Bollen post emotionele boodschap over opvoeden van tweeling

Door -
Foto: IG @kaatbollen
Een tweeling opvoeden is niet gemakkelijk en dat weet seksuologe Kaat Bollen maar al te goed. In een emotionele boodschap op Instagram deelt ze een aantal tips om andere mama's een hart onder de riem te steken.

“De eerste weken met mijn schatjes vond ik heeeel zwaar,” begint Kaat Bollen haar boodschap op Instagram. Zaterdag postte de Limburgse seksuologe een foto van zichzelf met tranen in de ogen en haar baby op schoot. In het onderschrift van de foto deelt ze tips om andere (tweeling)mama’s een hart onder de riem te steken.

7 tips van Kaat Bollen voor het opvoeden van een tweeling

1. Als de borstvoeding niet lukt, ben je nog steeds een goede moeder. Tweelingen worden vaak vroeger gehaald. Dat heeft 2 nadelen voor de borstvoeding: je lijf is er soms nog niet klaar voor en de kindjes kunnen soms niet krachtig genoeg zuigen. Wees dus niet boos op jezelf!

2. Als je besluit te kolven, mag je daar altijd mee stoppen. Mijn eerste maand bestond uit: een half uur baby 1 voeden, een half uur baby 2 voeden, kolven, en dat over and over again. Ik werd pas terug een beetje mens toen ik stopte met kolven. En dat was oke.

3. Als je je babietjes flesvoeding geeft, probeer ze dan vanaf het begin op kamertemperatuur te geven. Als ze dit nemen, maakt het je dat in de toekomst veeel gemakkelijker (denk: s nachts geen microgolf nodig).

4. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Dat wil in ons geval zeggen; twee commodes, twee boxen, superveel flesjes (zodat we niet na elke voeding moeten steriliseren) en tetradoeken everywhere. Wat ook veel stress bespaarde: flesjes en poederdoosjes vullen voor de dag én nacht. Zo kan je gewoon samenkappen met verstand op nul. De eerste twee maanden stond mijn verstand standaard op nul.

5. Houdt niet te hard vast aan principes. Vroeger had ik principes, nu heb ik een tweeling. Buiten de borstvoeding en het natuurlijk bevallen sneuvelden hier ook de herbruikbare luiers. Schitterend voor de natuur, killing voor mijn werkload. Liever lui als moe zou ik zeggen, maar als tweelingmoeder ben ik standaard moe. Lui en moe dan maar.

6. Aanvaard alle hulp die je kan krijgen en als dat niet genoeg is, durf te vragen om meer. Ze zeggen: it takes a village to raise a child. Neem dat bij een tweeling maar letterlijk!

7. Durf tijd voor jezelf te nemen. Elke keer als de kraamzorg kwam, nam ik tijd voor mezelf. Bijslapen of juist een wijntje gaan drinken. Kindjes hebben het meest aan een gelukkige mama. Of om in termen van de eerste maanden te spreken: mijn kindjes hebben het meest aan een mama die niet instort. Soigneer jezelf dus af en toe, je verdient het!

De eerste weken met mijn schatjes vond ik heeeel zwaar. Daarom 7 tips voor tweelingmoeders die ik graag had geweten: 1. Als de borstvoeding niet lukt, ben je nog steeds een goede moeder. Tweelingen worden vaak vroeger gehaald. Dat heeft 2 nadelen voor de borstvoeding: je lijf is er soms nog niet klaar voor en de kindjes kunnen soms niet krachtig genoeg zuigen. Wees dus niet boos op jezelf! 2. Als je besluit te kolven, mag je daar altijd mee stoppen. Mijn eerste maand bestond uit: een half uur baby 1 voeden, een half uur baby 2 voeden, kolven, en dat over and over again. Ik werd pas terug een beetje mens toen ik stopte met kolven. En dat was oke. 3. Als je je babietjes flesvoeding geeft, probeer ze dan vanaf het begin op kamertemperatuur te geven. Als ze dit nemen, maakt het je dat in de toekomst veeel gemakkelijker (denk: s nachts geen microgolf nodig). 4. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Dat wil in ons geval zeggen; twee commodes, twee boxen, superveel flesjes (zodat we niet na elke voeding moeten steriliseren) en tetradoeken everywhere. Wat ook veel stress bespaarde: flesjes en poederdoosjes vullen voor de dag én nacht. Zo kan je gewoon samenkappen met verstand op nul. De eerste twee maanden stond mijn verstand standaard op nul. 5. Houdt niet te hard vast aan principes. Vroeger had ik principes, nu heb ik een tweeling. Buiten de borstvoeding en het natuurlijk bevallen sneuvelden hier ook de herbruikbare luiers. Schitterend voor de natuur, killing voor mijn werkload. Liever lui als moe zou ik zeggen, maar als tweelingmoeder ben ik standaard moe. Lui en moe dan maar. 6. Aanvaard alle hulp die je kan krijgen en als dat niet genoeg is, durf te vragen om meer. Ze zeggen: it takes a village to raise a child. Neem dat bij een tweeling maar letterlijk! 7. Durf tijd voor jezelf te nemen. Elke keer als de kraamzorg kwam, nam ik tijd voor mezelf. Bijslapen of juist een wijntje gaan drinken. Kindjes hebben het meest aan een gelukkige mama. Of om in termen van de eerste maanden te spreken: mijn kindjes hebben het meest aan een mama die niet instort. Soigneer jezelf dus af en toe, je verdient het! #twins #instamum #twinmum #stayingalive #honestparenting

Een bericht gedeeld door Kaat Bollen (@kaatbollen) op

Lees ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here