Startschot voor een nieuwe editie van Helm Op Fluo Top gegeven

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gaf gisteren het startschot voor de nieuwe editie van Helm Op Fluo Top. Deze campagne wil kinderen uit de kleuter- en lagere scholen op een leuke manier stimuleren om fluokledij en een fietshelm te dragen.

Donkere wintermaanden

De actie Helm Op Fluo Top wil de veiligheid van jonge voetgangers en fietsers in het woon-schoolverkeer vergroten. Kinderen die te voet of per fiets naar school komen, zijn in de donkere wintermaanden immers extra kwetsbaar. In de periode tussen november en eind februari vergroot het risico dat autobestuurders hen in het (schemer)duister niet of te laat opmerken.

Niets dan voordelen

  • Een fluohesje zorgt voor betere zichtbaarheid op grote afstand, zodat automobilisten hun gedrag kunnen aanpassen en ongevallen kunnen vermijden.
  • Het dragen van een fietshelm verkleint het risico op een ernstig hoofdletsel bij een ongeval of valpartij met meer dan 65%. Een Nederlands onderzoek toont aan dat hoofd- of hersenletsels bij fietsongevallen naar verhouding het vaakst voorkomen bij kinderen en jongeren. Zeker voor jonge fietsers en fietspassagiers is een fietshelm dus sterk aan te raden.

Helm Op Fluo Top vergroot fluo- en fietshelmgebruik

In de deelnemende scholen verdubbelt het aantal leerlingen dat in de donkere wintermaanden een fluohesje draagt, zo blijkt uit een effectmeting van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Het aantal kinderen dat een fietshelm draagt, stijgt gemiddeld met een derde.

386.000 leerlingen nemen deel

Helm Op Fluo Top loopt dit schooljaar van maandag 5 november tot en met vrijdag 1 maart, vlak voor de start van de krokusvakantie. In totaal nemen 1430 kleuter- en lagere scholen, samen goed voor meer dan 386.000 leerlingen, aan de actie deel. Het is een initiatief van de VSV in samenwerking met de Vlaamse overheid, ZOO Antwerpen, ZOO Planckendael, ZOO Serpentarium, Nutcase en Gofluo.

Lees ook:

 Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here