SuperKrachtig Lekker zet in op gezonde, lekkere voeding voor kinderkankerpatiënten

Door -
SuperKrachtig Lekker
©Superkrachtig Lekker
De officiële start van SuperKrachtig Lekker vzw, een initiatief om evenwichtige voeding bij kinderkankerpatiënten te stimuleren, werd aangekondigd met een lanceringsfeest op 22 mei. Verschillende lotgenoten, meevechtende ouders en familie, en partners woonden het lanceringsevent in Gent bij.

Vliegende start met superhelden

Op de rooftop bar Gaston in Gent vierde SuperKrachtig Lekker haar vliegende start. De stichtende leden Sandra Bekkari, Liesbeth Benoit, Stefanie Van Eeckhout en Kim Milants waren van de partij en onderstreepten het belang van het nieuwe goede doel. Daarnaast deden ze hun plannen voor het komende jaar uit de doeken.

Voor boegbeeld en medeoprichter Sandra Bekkari voelde het als vanzelfsprekend om haar hulp aan te bieden: “Als voedingsexperte pleit ik al jaren voor een gezondere levensstijl. Voor zieke kinderen in het bijzonder is het essentieel dat zij op krachten kunnen blijven,” vertelt Sandra. “Eten speelt daarbij een cruciale rol, maar het gaat veel verder dan het nutritionele karakter. In de eerste plaats gaat het over eetbeleving. Je verplaatsen in de leefwereld van het kind en de situatie waarin het verkeert. Daarom is er gekozen voor het beeld van superhelden. Als we elk kind overtuigen dat het over superkrachten beschikt, dan is dat een perfecte hefboom als ouder om deze fantasierijke thematiek te gebruiken en zo ludiek de link te leggen naar voeding en eten. De lijdensweg kan niet weggenomen worden, maar we kunnen hem wel verzachten.”

Initiatief van meevechtende mama Kim

Meevechtende mama en initiatiefneemster Kim Milants: “Het initiatief SuperKrachtig Lekker is ontstaan uit mijn eigen parcours met onze dochter Jasmijn. Op 29 juni 2017 kregen we het verschrikkelijke nieuws dat zij leukemie had. Sindsdien zijn wij met haar het gevecht aan het voeren. Ik verdiep me al jaren in voeding en de impact ervan op ons lichaam. Bijgevolg was het voor ons een uitgemaakte zaak dat wij er alles aan zouden doen, opdat Jasmijn ondersteund zou worden met versbereide voeding. Het kan volgens ons geen toeval zijn dat Jasmijn door haar parcours gesparteld is met quasi geen complicaties. We geloven dat voeding daar een cruciale rol in speelt.”

Kim: “Velen weten niet dat kinderen met een levensbedreigende ziekte en met kanker een kiemarm dieet dienen te volgen. Dit heeft verregaande gevolgen, niet enkel voor het kind, maar ook vaak voor het hele gezin. Zo leven vele gezinnen vaak heel geïsoleerd omwille van de immuniteitsproblematiek van hun zieke kind. Uitstappen zoals uit eten gaan zijn vaak niet meer mogelijk, aangezien restaurants publieke plaatsen zijn en deze niet voorzien zijn op het kiemarme dieet dat de kinderen dienen te volgen.”

Doelstellingen van de vzw

Wat begon als een wilde droom is intussen een opgerichte vzw met een team vrouwenkracht. Kim: “Het team bestaat naast de raad van bestuur ook uit een raad van advies, waar de vzw vooral medische expertise wil bundelen en goede raadgevers wil samenbrengen.”

Medeoprichter Liesbeth Benoit: “We willen met de vzw niet enkel inzetten op de ziekenhuisopnames, omdat de behandelingen jammer genoeg van zeer lange duur zijn. Het traject van Kims dochter, Jasmijn, startte op 29 juni 2017 en loopt nog steeds.

De meest strategische ambitie van de vzw is het lobbyen voor de terugbetaling van ‘op maat’ voeding voor kinderen met kanker of een levensbedreigende ziekte. En dit als kostenbesparende maatregel binnen de behandelingen. De komende jaren wil SuperKrachtig Lekker dit onder de aandacht brengen en zich hier volop voor inzetten.”

Met steun van UZ Gent

Het volledige team is enorm blij dat het initiatief zo positief onthaald is door de Kinderhemato-Oncologie en Stamceltransplantatie afdeling te UZ Gent. Kim: “We zijn enorm dankbaar voor de goede zorgen en de wijze waarop wij omringd zijn op de Kinder Hemato-Oncologie afdeling te UZ Gent. Deze ploeg verricht elke dag wonderen om de superhelden en -heldinnen die vechten voor hun leven te redden.”

Crowdfunding

Momenteel loopt er een crowdfunding om de installatie van een keuken te financieren voor de afdeling. Dit is één van de eerste projecten van het recent opgerichte goede doel. Op amper twee weken tijd slaagde de vzw erin om het minimale doelbedrag van € 20.000 in te zamelen op de lopende crowdfunding.

Kim: “We zijn ongelooflijk dankbaar, want dit geeft niet enkel een hartverwarmend gevoel, het toont ook aan dat velen de noodzaak hiervan inzien. We zijn er nog niet en hebben zeker nog heel wat steun nodig om dit project te realiseren. De globale investering is geraamd op € 50.000 en zal gebruikt worden voor het inbedden van de keuken en de installatie ervan, alsook de werken inzake brandveiligheid. De crowdfundingsactie loopt nog tot 13 juni 2019.”

Superkrachtige acties

  • SuperKrachtig Lekker wil elke vechtende held een superheldenpak cadeau doen, omdat beleving en inleving cruciaal zijn.”
  • Daarnaast willen ze een kok-aan-huis-beleving schenken aan meevechtende gezinnen. Hier mikt de vzw op hobby-koks die ze willen opleiden over de dieetbeperkingen van de kinderen in behandeling. Zo wil de vzw gezinnen graag een fijn moment bezorgen, op maat van hun wensen.
  • Tenslotte wil SuperKrachtig Lekker prioriteit geven aan een ‘superdag’, een verjaardagsfeest voor kinderen in behandeling, omdat vele verjaardagen in mineur voorbijgaan. Dit zal uitgewerkt worden in samenspraak met de afdeling.

Superkrachtige activiteiten

Midden juni is er een eerste activiteit gepland: de eerste editie van de ‘SuperKrachtig Lekkere week’. Die zal plaatsvinden in het UZ Gent op de Kinderhemato-Oncologie afdeling, in samenwerking met de onco-diëtisten. Voeding, koken en eetbeleving zullen centraal staan. Njam-chefs Roger van Damme, Steffi Vertriest en Jeroen De Pauw zullen samen met Sandra Bekkari kookateliers houden om heerlijke maaltijden voor en samen met de kinderen te bereiden.

Op donderdag 7 november 2019 vindt hun eerste fundraising dinner in het Kursaal in Oostende. De organisatie mikt op een 600-tal genodigden en wist advocaat Jan Leysen al te strikken als veilingmeester

De lopende crowdfunding voor de keuken kan hier gesteund worden!
Meer informatie over SuperKrachtig Lekker kan je vinden superkrachtiglekker.com.

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here