Welke rechten willen kinderen zelf?

Door -
kind
Vandaag is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Voor een keer geven we het woord aan hen. Welke rechten zouden kinderen willen hebben?

Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Unicef en de Verenigde Naties hebben hiervoor een verdrag aangenomen waarin de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd zijn. Enkele belangrijkste rechten van het kind zijn:
–    Recht op een veilig en gezond leven
–    Recht op onderwijs
–    Recht op bescherming tegen kinderarbeid
–    Recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
–    Recht op spelen
–    Recht op een eigen mening.

Deze rechten willen kinderen

Maar welke rechten zouden de kinderen nu zelf willen? Wij lieten hen aan het woord:
–    Artur (1 jaar): “Elke ochtend drinken mijn ouders thee uit een leuke tas. Ik moet nog steeds uit een flesje drinken, maar ik wil ook een leuke tas om uit te drinken.”
–    Camille (1 jaar): “Ik wil ook een handtas zoals mama. Alle kinderen moeten zelf kunnen kiezen welke spulletjes ze willen meenemen.”
–    Hugo (11 maanden): “Het is niet omdat ik een plastic gsm heb dat ik niet het recht zou hebben om ook op de smartphone van mama te spelen.”
–    Lucie (2,5 jaar):  “Alle mama’s moeten ’s morgens de tijd hebben om hun kind naar school te brengen. Onze mama’s moeten ook tijd hebben om aan de schoolpoort te blijven staan, zodat ze ons kunnen uitwuiven als we naar de klas moeten.’
–    Elias (4 jaar): “Ik wil net zo veel kunnen trainen als mijn papa. Hij bereidt zich voor op een marathon, maar ik wil ook mee kunnen lopen.”
–    Sienna (7 jaar): “Ik begrijp echt niet waarom ik zelf mijn kleren niet zou mogen kopen en m’n outfits zelf zou mogen samenstellen. Ik moet het toch aandoen?”
–    Louis (9 jaar): “Elke vrijdag zouden we net zoals mama en papa recht moeten hebben op een aperitief én heel veel chips als hapjes.”

En welke rechten willen jouw kinderen? Laat het ons alvast weten!