Wereld Prematuren Dag

Door -
prematuur
© iStock
Eén op de tien baby’s wordt prematuur geboren! Bevallen van een prematuur is niet hetzelfde als de geboorte van een baby die op de uitgerekende datum ter wereld komt. Om hier meer aandacht voor te vragen is het vandaag 17 november Wereld Prematuren Dag.

In België wordt 7,4 % van alle pasgeborenen te vroeg geboren. Men spreekt van te vroeg geboren als je voor week 37 van je zwangerschap bevalt. 1 à 2 % is zelfs extreem prematuur: dit is als de baby geboren wordt voor 32 weken zwangerschap en een geboortegewicht heeft van minder dan 1,5 kg. Prematuren blijven dan ook langer in het ziekenhuis. Soms is het enkele weken, maar het kan ook tot enkele maanden duren vooraleer ouders met hun kindje naar huis kunnen.

Kwetsbare prematuren

Ouders met een prematuur maken doorgaans een extreme stressvolle periode door met heel wat ups & downs. Daarnaast worstelen ze ook met heel wat vragen en onzekerheden. Prematuur geboren kinderen zijn nu eenmaal zeer kwetsbaar. Een goede professionele begeleiding, aandacht en steun zijn dan ook ontzettend belangrijk. Het is dan ook in dit kader dat er sinds 2009 een Wereld Prematuren Dag  is.

Moeilijke start voor prematuren

De ene prematuur is natuurlijk niet de andere, maar een te vroeg geboren baby moet een moeilijkere start maken. Dit hoeft zeker niet altijd verontrustend te zijn. Sommige prematuur geboren kindjes zijn bij het opgroeien niet of nauwelijks te onderscheiden van andere kinderen. Sommige blijven kwetsbaar op motorisch, sociaal of verstandelijk vlak en hebben meer nood aan pedagogische en psychologische ondersteuning.

Op zoek naar steun?

Heb je een prematuur en heel wat vragen of nood aan een luisterend oor, dan kan je terecht bij de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC). Al meer dan 25 jaar zet de VVOC zich in voor couveusekinderen en hun ouders.