9 op de 10 ouders vinden het moeilijk om werk en gezin te combineren (4 op de 10 willen daarom stoppen met werken)

Door -
gezin werk combineren
©Gettyimages
Ouder zijn is hard werken. Want werk en gezin combineren en ook nog eens tijd voor jezelf vrijmaken, is volgens een Europees onderzoek van Sitly bijna onmogelijk.

Sitly, een website die ouders helpt om babysits en onthaalouders te vinden, vroeg 400 moeders en vaders tussen 20 en 50 jaar in 8 landen naar de verschillende soorten opvang die ze gebruiken en de balans tussen werk en gezinsleven. Opvallend: Vlaamse en Waalse ouders denken er soms helemaal anders over.

91% van de Belgische ouders vindt het moeilijk tot onmogelijk om werk te combineren met een gezinsleven. 4 op de 10 willen daarom stoppen met werken. Meer dan drie vierde (76%) zegt geen tijd meer te hebben voor zichzelf. En 44% is constant gestresseerd sinds er kinderen zijn. Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is hier wel groot: 62% van de Waalse ouders voelt constante stress, tegenover ‘maar’ 35% van de Vlaamse ouders.

Te veel druk van onszelf en de maatschappij

Veel van die druk leggen ouders zichzelf op, dat geeft 65% toe. Een kwart (24%) wijt het ook aan de maatschappelijke druk, al zijn hier de verschillen tussen Vlaanderen (35%) en Walonië (5%) opnieuw groot. “Het voelt alsof ik het nooit goed doe: of ik werk te weinig, of ik werk te veel, of ik besteed te weinig aandacht aan mezelf”, aldus een van de ondervraagden. Meer dan de helft van de ouders (52%) heeft het gevoel dat ze tekortschieten tegenover hun gezin, en meer dan 60% voelt zich schuldig dat ze te weinig tijd doorbrengen met hun kinderen.

Flexibeler werken

Stoppen met werken is voor de meeste vaders en moeders financieel niet mogelijk. Maar flexibele werkuren is volgens 72% wel een oplossing om alles gecombineerd te krijgen, gevolgd door de hulp van een babysit of onthaalmoeder (37%). Jules van Bruggen, CEO van Sitly: “Je kunt zelf aan je werkgever vragen of je flexibel mag werken. Dat komt werknemer én werkgever ten goede. Mensen bij wie de balans werk en privé in evenwicht is, zijn gelukkiger en werken efficiënter. Flexibiliteit creëer je ook door een kinderopvang te kiezen die aan je behoeften voldoet en waarbij je zelf het begin- en einduur mag kiezen.”

Slechter dan Nederland, beter dan Spanje

In Nederland zijn de cijfers positiever. Driekwart (77%) vindt het moeilijk tot onmogelijk om werk en gezin te combineren. Minder dan een derde (28%) voelt zich voortdurend gestresseerd. Net geen 40% heeft het gevoel tekort te schieten tegenover hun gezin en net geen 6 op de 10 vinden dat ze te weinig tijd voor zichzelf hebben. Al lijkt het in België nog wel mee te vallen: in Spanje zegt 98% van de ouders werk en gezin moeilijk tot onmogelijk te kunnen combineren, heeft 59% voortdurend stress en wil maar liefst 63% stoppen met werken.

Over Sitly

Sitly is een internationaal online oppasplatform dat ouders, babysits en/of onthaalmoeders uit de buurt met elkaar in contact brengt zodat zij samen de kinderopvang kunnen organiseren. Sitly valt onder de 2Care4Kids Group en is actief in Nederland, België, Italië, Spanje, Noorwegen, Finland, Denemarken, Zwitserland en Argentinië.

Ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here