Celine

Voor het eerst mama: “Plots hebben we een ‘groot’ kind dat onderbroekjes in plaats van luiers draagt”

Mama-redactrice Celine werd in augustus 2019 voor het eerst moeder, van de überschattige Otis. Wat dat met haar deed en hoe zij nu als prille mama in het leven staat, deelt ze in deze column. Van herkenbare paniekaanvalletjes tot dolgelukkige mama-momenten vol verwondering: welkom in de wereld van Celine!

Buiten de woorden ‘pipi’ en ‘kaka’ gaf Otis maar weinig blijk van interesse in het befaamde potje. Ik had het ding al een paar maanden in huis staan, vlak naast z’n speelgoedkast, zodat hij eraan zou kunnen wennen. Of met wat geluk, er uit zichzelf op zou gaan zitten. De gekozen locatie bleek achteraf bekeken niet het beste idee, omdat hij het ook effectief als speeltuig beschouwde.

Ik had namelijk een potje mét schuifjes op de kop getikt, om toiletpapier en broekjes in op te bergen. Maar hij zag het eerder als schuilplek voor zijn wagens. Maar hem forceren deed ik niet.

Aan de slag!

De vakantieperiode brak aan en de crèche ging voor drie weken dicht. Hét uitgelezen moment om met zindelijkheidstraining te starten. Maar de agenda zat écht propvol! We brachten onze dagen in speel- en dierentuinen door, alsof het zijn verjaardag was. En wij waren twee bangeriken die het niet aandurfden om hem er zonder luier te laten rondlopen. Want o wee als hij in zijn broek zou plassen in het bijzijn van meneer de leeuw.

In week drie vond ik het welletjes geweest. Tijd om de angst opzij te schuiven en er volop voor te gaan, dacht ik. Dus zetten we hem op regelmatige tijdstippen op het mini-toiletje en gingen — stoere ouders dat we zijn — zonder luier op stap. Het vosje op het draagbare potje met de wel zeer toepasselijke naam My Carry Potty, en zoonlief werden snel onafscheidelijke vrienden.

We zetten hem op regelmatige tijdstippen op het mini-toiletje en gingen zonder luier op stap

Shit happens

Het leek steeds vlotter te gaan, en O’tje begon vaker aan te geven wanneer het tijd was voor de broodnodige boodschap. Dat is fijn, hoor ik je denken. Maar wanneer hij dat net tijdens een autorit verkondigt, en je nergens een parkeerplek kunt bemachtigen, is dat net iets minder prettig.

Onlangs heb ik me ongegeneerd voor een garage geplaatst, zodat hij zijn ding kon doen. Wat bleek: geen druppel te bespeuren. Het mannetje dat al tien minuten uitschreeuwde dat hij dringend moest plassen, had me bij de neus genomen.

Potjestraining: deze hulpmiddelen werken écht

Alle gekheid op een stokje. Hij is héél goed bezig, en tijdens de eerste week in de opvang, na de vakantie, heeft hij het volledig droog gehouden. Dus hebben we plots een ‘groot’ kind dat onderbroekjes in plaats van luiers draagt. Niet te geloven toch?

Boeken en filmpjes waren bij ons de ideale manier om het op een speelde manier aan te pakken. De kapoen weet ondertussen dat hij na het ontbijt naar Prinses Lili mag kijken, terwijl hij pipi of kaka doet. En er wordt ook frequent gebladerd in Op je potje, konijn of  Van wie is dit potje?

Wat heeft er bij jullie goed gewerkt?

OOK LEZEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (rechts bovenaan op de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content