Charlotte

“Hoe één kleine misstap je zo snel in een financiële put duwt, is beangstigend”

Redactrice Charlotte is mama van een zoon van 6 en een dochter van 1. Regelmatig pent ze haar persoonlijke verhalen over moederschap en opvoeden met een kleine knipoog neer.

De drie V’s

Onlangs stelde ik blijkbaar de belachelijkste vraag ooit: kun je retroactief een verzekering afsluiten? Het zou inderdaad te mooi zijn geweest en het antwoord was dan ook een dikke vette NEEN.

Op een schaal van 0 tot en met 10 ben ik een 11 qua verstrooidheid. Ik heb intussen al lang aanvaard dat de drie heilige R’s die Kind & Gezin de hemel inprijzen –Reinheid, Ritme en Rust – in mijn huis vervangen zijn door drie V’s: Verstrooid, Vergeten en Vergissen. Gevolgd door de twee OO’s: Onnodige Onkosten.

‘Verzekeringspasje, aub’

Zo belandde mijn dochtertje drie keer op korte tijd na een gewoon doktersbezoek in het ziekenhuis. Ze was niet zwaar ziek maar omdat ze weigerde te drinken en plassen, nam de arts het zekere voor het onzekere en moest ze aan het infuus.

Drie keer vroegen ze aan de incheckbalie om haar hospitalisatieverzekering en drie keer kieperde ik mijn handtas ondersteboven om haar verzekeringspasje te zoeken. Telkens vond ik drie kaartjes: die van mijzelf, mijn vriend en mijn zoon.

“Het kaartje van mijn dochtertje ligt nog thuis”, flapte ik er dan maar snel uit. “Ik breng het achteraf wel in orde via de verzekering.”

Om dan zo vlug mogelijk van onder de ogen van de incheck-dame te vluchten. In mijn hoofd hebben loket- en kassamedewerkers én vooral de persoon wachtend achter mij, meteen rollende ogen bij mijn gepruts en gezoek in de bodemloze handtas waarin ik alles en niets terugvind. Een instant stressmomentje.

Omkerende maag

Eenmaal thuis ben ik bovendien ook iemand die ‘de formaliteitjes’ weken links laat liggen en vooral níét op zoek gaat naar het verzekeringspasje van mijn dochter. Pas toen weken later de eerste facturen binnenstroomden, schoot ik eindelijk in gang en belde ik mijn verzekeringsmakelaar om te melden dat ik het kaartje ergens was verloren.

Lijkbleek trok ik weg toen de stem aan de andere kant van de lijn mij meldde dat ik het niet verloren kán zijn. “Omdat het gewoonweg niet bestaat.”

“Hoe bedoel je?”, vroeg ik nietsvermoedend. Waarop ik het duidelijke antwoord kreeg dat de verzekering niet instaat voor de ziekenhuiskosten van mijn dochter omdat ze niet is verzekerd.

“Haha, oeps, en ik maar naar een eenpersoonskamer en oudermaaltijden vragen”, grapte ik totaal ongepast terwijl vanbinnen alle alarmbellen afgingen.

‘Hoe is het mogelijk?’

Een paar dagen na mijn dochters geboorte zijn we door een nieuwe hypothecaire lening veranderd van bank. Ook al onze verzekeringen verhuisden mee. Bij het zetten van de 100 handtekeningen voor allerlei contracten en officiële documenten door, had niemand van ons opgemerkt dat mijn dochtertjes naam (toen 1 week oud) nérgens bijstond. Het kind is nu anderhalf en is dus voor niets verzekerd.

Dikke pech dus voor deze familie van warhoofden en bedankt zwangerschapsbrein, want de rekeningen blijven bijgevolg binnenstromen. We zitten nog maar aan ziekenhuisbezoek 2 en er ligt al een stapeltje van een kleine 1000 euro te wachten.

Zorgen voor mama

Ik moest meteen denken aan de mama’s van het nieuwe televisieprogramma ‘Zorgen voor mama’, waarin Kristel Verbeke praat met zes moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven.

Hoe snel je door één vergissing en onoplettendheid van de ene factuur in de andere sukkelt. En hoe hoge zorgkosten mensen letterlijk de armoede in kunnen duwen. Ik heb dan ook eindeloos respect voor alle mama’s die het zich niet kunnen veroorloven om zoals ik even een verstrooid momentje te hebben. Mama’s die dag in dag uit op scherp moeten staan.

Het geeft mij het gevoel dat mijn drie V’s zich rustig kunnen laven aan een bevoorrechte positie. Want mocht ik nu alleenstaande moeder zijn, stond ik al lang op straat. Dat verzeker ik je!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content