Help, ik word voor de eerste keer mama!

zwangerschapssymptomen
image: iStock
Mijn vriend en ik wilden altijd al graag kinderen. Toen we besloten om ervoor te gaan, zouden we er binnen een paar maanden “wel eens aan beginnen”. We zijn echte geluksvogels, want de natuur was ons echter een stapje voor en plots was ik zwanger. Ik ging mama worden!

Het heeft best lang geduurd voor ik het nieuws met de wereld heb gedeeld. Ik denk dat ik ergens vanbinnen een bepaald beeld had van “een mama”. Iemand die alléén maar bezig is met haar baby en zichzelf een beetje uit het oog verliest. Dat klonk me niet echt stoer en zo wilde ik helemaal niet worden.

Een nieuwe wereld die opengaat

Ondertussen ben ik 27 weken zwanger en is er een hele, nieuwe wereld voor mij opengegaan. Toeval of niet, enkele van mijn Instagram idolen blijken ook in verwachting te zijn. Zwanger zijn is dan toch hip!

Mijn Instagramfeed heeft trouwens ook een metamorfose ondergaan. Er is een legertje van instamoms en coole merken voor babyspulletjes bijgekomen. Bovendien weet ik nu wat een baby echt nodig heeft en welke spullen pure luxe zijn..  Blogs lezen is dus de boodschap!

Op mijn werk ben ik ook dagelijks bezig met kinderkledij en ik was er altijd wel in geïnteresseerd, maar nu ik echt leven in mijn buik voel, groeit er een kleine obsessie voor babyspulletjes en babykleertjes mee.

Wat heb ik geleerd tijdens de eerste 27 weken?

Speciaal voor jullie heb ik ook even opgesomd wat ik geleerd heb tijdens de eerste 27 weken:

  1. Een zwangerschap duurt 10 maanden, geen 9 want 40 weken = 10 maanden! De dokters beginnen te tellen vanaf de eerste dag van je cyclus en dan ben je nog niet bevrucht. De eerste twee weken krijg je er dus gratis bij. Ik ben technisch gezien maar 25 weken zwanger. Bizar!
  2. In het begin is het ok als je nog geen band hebt met die kleine alien in je buik. De liefde voor jouw baby wordt er alleen maar sterker op als hij/zij begint te stampen.
  3. Babykleertjes van biokatoen hoeven helemaal niet zo duur te zijn! Gelukkig hebben ze bij JBC babykleren van zachte materialen voor een klein prijsje.
  4. De meest gestelde vraag na “wordt het een jongen of een meisje?” is “wil je hierna nog kindjes?” One thing at a time, people!
  5.  Je naaste omgeving houdt ervan om extra druk te leggen in deze periode. Enkele topvragen: “Je hebt toch zeker al een crèche?”, “Ligt de naam al vast?” of “Is de babykamer al af?”. Er niet teveel over stressen is mijn motto, dat komt goed!
  6. Oh, die zwangerschapskleren.. Ik heb het zo lang mogelijk uitgesteld maar zo’n zwangerschapsbroek is echt wel comfy. Alleen.. Zo’n broek heeft geen zakken vooraan. Ik ben dus verplicht om een andere plek te vinden voor mijn kleingeld en dat heb ik liefst altijd op zak. Wie weet kom ik wel voorbij een snoepmachine.
  7. Lees niet teveel praatjes op forums. Soms, zeker in het begin, voel je je zo onzeker en begin je uren te zoeken naar meningen van anderen in Google. Op zo’n forums staan trouwens meestal alleen de meest negatieve ervaringen.
  8. Mijn zwangere buik vind ik mooier dan mijn ‘normale’ buik. Voor mijn zwangerschap was ik altijd aan het stressen omdat ik te weinig ging sporten en mijn buik geen sixpack had. Nu heb ik een fijn excuus! Mijn buikje tonen doe ik nu het liefst in een stretchy kleedje.
  9. Geboortekaartjes zijn duurder dan ik dacht. Maar het verschil tussen standaard kaartjes en persoonlijke geboortekaartje is niet zo groot. Wil je echt iets heel persoonlijks? Op Pinterest vind je een massa aan inspiratie!
  10. Als je een goede echtgenoot/vriend eruit gekozen hebt, dan ben je dankbaar voor de momenten dat hij er voor je is. Zeker als hij tegen je buikje praat. Vergeet die date nights zeker niet te in te plannen en imponeer hem met een little black dress