Straffen: hoe doe je dat?

straffen
Dat kereltje van ons is – net zoals ik al van andere ouders gehoord heb – niet altijd het meest brave mannetje. Hij is nog nooit echtig stout geweest, maar af en toe doen zijn oren het niet waardoor ik moet ingrijpen. Dus wordt meneer af en toe gestraft.

Eerlijk? Ik vind het verschrikkelijk om hem te moeten straffen, maar het is wel effectief als je het ongewenste gedrag wil verminderen.

Er bestaan verschillende soorten straffen. Dat we ten huize Demedts geen gebruik maken van lijfstraffen staat als een paal boven water. Tikken worden hier niet uitgedeeld.

Waar het lief en ik wel soms gebruik van maken, is van een activiteitsstraf. Daarmee verbieden we Arthur fijne dingen. Concreet kan zich dat bijvoorbeeld uiten in het niet mogen kijken naar Zigby, één van zijn favoriete tv-programma’s die ik al vanbuiten ken.

Daarnaast zetten we Arthur ook soms in time-out. Voor de duur van een time-out hanteer je best volgende regel: het kind mag maximum even lang in time-out als zijn leeftijd. Arthur is twee (bijna drie), dus wordt hij maximum 2 minuten afgezonderd.

Nog nood aan enkele tips bij het straffen? Hier komen ze!

Ontegensprekelijk is consequent zijn ook onlosmakelijk met straffen verbonden. We hebben al ondervonden dat het heel belangrijk is dat we consequent zijn: de ene keer wel straffen en de andere keer niet, is niet ok. Dat mannetje van ons is geene dommen.

Laat de straf snel op het negatieve gedrag volgen zodat je ukje weet dat er een verband is tussen beide zaken.

Elke straf is eindig. Laat je kind duidelijk weten dat je niet meer boos bent en dat alles terug zoals voorheen is.

Hoe pakken jullie het straffen van jullie ukkies aan?