15x zomervakantie activiteiten

©iStock
Binnenkort is het weer zover, negen weken lang heb ik mijn twee jongens fulltime in huis. Een periode waar we wel naar uitkijken, maar die voor mij toch enige voorbereiding vraagt. Waar ik ‘vroeger’ dé last-minute persoon was in plannen maken, ben ik nu dé georganiseerde mama. Met een tiental dagen vakantie onder ons vier, enkele dagen naar onze Belgische kust, familie- en vriendenbezoekjes en tal van andere leuke uitjes zal ik er zo’n gevarieerd mogelijke vakantie van proberen te maken. Ik zet graag vijftien leuke activiteiten voor jullie op een rijtje.

1. Ga op zoek naar een (gratis) concertje

Zeker in de grotere steden kan dit geen probleem zijn en met wat geluk is er ook nog kinderanimatie. Ik denk bijvoorbeeld aan de Gentse Feesten, Boterhammen in het park,…

2. Ga picknicken

Geniet van een warme zomerdag in het park: neem een groot laken, een broodlunch, wat fruit en drank mee en je hebt alles bij de hand voor een fijne namiddag! Dit wordt nog leuker als je dit samen met familie of vrienden doet!

3. Met de trein of bus naar een markt in de buurt

Doe inkopen voor de maaltijd (lees: kip en gebakken patatjes bij het kippenkraam, appels voor appelmoes en je hebt ’s avonds amper werk voor het avondmaal). Je kan uiteraard ook inkopen doen voor een picknick!

4. Maak een fruitsla

Naar de markt geweest? Maak in de namiddag een fruitsalade samen met de kinderen! Er bestaan kindvriendelijke mesjes waarmee de kleinste kindjes gemakkelijk stukjes banaan of aardbei kunnen versnijden!

5. Plan een bezoekje aan de bibliotheek

Sommige bibliotheken hebben ook voorleesnamiddagen, ideaal wanneer het minder goed weer is!

6. Ga kamperen

Zijn je kinderen net zoals bij ons nog wat te jong voor een weeklang te gaan kamperen? Vraag dan of je in de tuin bij familie of vrienden die wat verder wonen een nachtje mag slapen in de tent. Zo heb je nog de zekerheid van goed sanitair en meestal word je dan ook nog een lekkere maaltijd spontaan aangeboden!

7. Teken en kleur

Wij hebben geen echte kleurfan in huis, maar als ik de tijd neem om samen met hem te kleuren en te tekenen is hij er wel voor te vinden.

8. Geocaching

Iets wat wij meestal doen als we op reis zijn, maar op deze site kan je 25 geocaches vinden in België en Nederland.

9. Speelgoedmuseum

Ik bezocht onlangs het speelgoedmuseum in Mechelen, zeker een aanrader en ontzettend gemakkelijk met het openbaar vervoer! Zeker de moeite waard bij slecht weer. Ook in Brussel heb je er eentje, veel kleiner en misschien net iets teveel speelgoed in een te klein gebouw. Wel hebben de kinderen hier iets meer de mogelijkheid om te spelen.

10. Plan een fietstocht

Eventueel langs vrienden en/of familie, als je peuter of kleuter nog achterop zit breekt dit het stilzitten een beetje.

11. Koekjes of taartendag

Elk kind vindt het heerlijk om samen te bakken! Net zoals ik niet echt een keukenprinses? Een uiterst gemakkelijk receptje voor koekjes kan je hier

12. Ontbijten in de tuin

Nodig oma’s, opa’s, tante’s, nonkels, neefjes en nichtjes uit!

13. Grote kuis

Kinderen vinden het heerlijk om te kunnen helpen met ‘grote mensen’ dingen. Was samen jullie auto (lees: het samen wassen is nu belangrijker dan het feit dat de auto effectief properder zal zijn). Ook hun eigen fiets of speelgoed mogen wassen met veel te veel water is geweldig!

14. Bezoek een buurderij

In onze streek vrij nieuw en tijdens het schooljaar geraak ik er helaas niet wegens het slecht uitkomen van de afhalingsuren. Maar kijk zeker eens na op de website van Boeren & Buren of er in jullie streek geen boerderij is waar je jouw lokale inkopen kan afhalen! Zo ondersteun je de lokale boeren en de kinderen vinden het bovendien geweldig om eens op een echte boerderij (of in onze streek fruitkwekerij) boodschappen te doen.

15. Tenslotte een klassieker: ga zwemmen

Ga naar een (openlucht)zwembad in de buurt. Lijkt dit jou iets te druk? Kinderen vinden een opblaaszwembadje in de tuin ook de max!

Wat jullie ook ondernemen deze zomer, geniet van elkaar, geniet van de zon!

Elien Blaton