Ik ben de kopvrouw. En mijn jongens zijn mijn ploeg.

©iStock
Ik ben de kopvrouw. En mijn jongens zijn mijn ploeg.

Ik ben de kopvrouw in het maken van schema’s. Het huishouden, spelletjes verzinnen en lijstjes maken. In het maken van afspraken en opstellen van regeltjes. Het maken van overzicht- en aftelkalenders

Ik ben de kopvrouw in het opruimen. De beste in het sorteren van speelgoed. In het zorgen voor afwisseling en uitdaging. In het zoeken naar het beste prijs/kwaliteit speelgoed.

Ik ben de kopvrouw die jullie als geen ander kent. Ik zie een driftbui aankomen en ik weet wie er ruimte nodig heeft wanneer hij boos is. Of wanneer er propere kleertjes nodig zijn, wanneer de rekeningen betaald moeten worden of wanneer we dringend naar de winkel moeten voor melk of brood.

Ik ben de kopvrouw voor jullie oplossingen. Oplossingen met pleisters, naald en draad of met het wafeltje of het tutje uit mijn handtas. Om nog maar te zwijgen van dé beste oplossing, een dikke kus en knuffel van jullie kopvrouw!

Ik ben de kopvrouw die jullie gewoontes als geen ander kent. Ik weet wat jullie graag en niet graag hebben. Wat jullie graag en niet graag eten. Jullie avondritueeltjes kan ik als geen ander in goede banen leiden.

Ik ben de kopvrouw in jullie goede gewoontes aan te leren. Om vriendelijk te zijn tegen een ander, jullie speelgoed op te ruimen, jullie bord in de vaatwasser te zetten, om de deur open te houden en om af en toe een kaartje te maken voor mensen aan wie je dankjewel of fijne verjaardag wil zeggen. Of dat je soms ook gewoon zomaar een kaartje of tekening aan iemand mag geven. Gewoon zomaar omdat je iemand graag hebt.

Ik ben de kopvrouw in ritueeltjes en het maken van herinneringen. Ik ben de fotograaf, de planner van al onze uitstapjes. De verzamelaar en de schrijver van tientallen lieve mama briefjes.

Ik ben de kopvrouw van jullie emotioneel welbevinden. De bewaarplaats van jullie comfort, jullie geheimbewaarder en jullie troost wanneer jullie bang zijn.

Ik ben de kopvrouw van de rust in ons huis. De bemiddelaar in levensbelangrijke discussies over van wie er het eerst aan het spelen was met het speelgoed. Of van wie he speelgoed is. Ik ben de tolk van hun gevoelens wanneer iemand hun gedachtegang niet (meteen) begrijpt.

Ik ben de kopvrouw van zorgen. Die van hen en die van mij.

Ik ben de kopvrouw van het goede en het slechte, het grote en het kleine, het mooie en het lelijke.

En meestal lijken deze dingen op de bovenste elementen van de tabel van Mendeljev (lees: lichter dan lucht), neem ik ze zonder problemen mee op een steile bergrit en fiets ik zonder problemen met jullie naar de finish.

Maar soms wegen deze dingen zo zwaar dat ook jullie kopvrouw het moeilijk heeft met een beklimming, dat ook ik snak naar adem. Want al deze dingen waar ik zo mee bezig ben, zijn onzichtbaar en ontastbaar. Ze zijn onbeschreven en niet erkend. Ze zijn zo vanzelfsprekend.

Mijn echtgenoot en mijn jongens zijn echt fantastisch en ik weet dat ze me ontzettend graag zien. Ik weet ook dat ik momenteel de meest geweldige job heb die ik ooit heb gehad, maar soms is kopvrouw zijn vermoeiend. En wel omdat je meer dan één keer het gevoel hebt dat je alles alleen doet.

Dus aan ieder van jullie die ook kopvrouwen (of kopmannen) zijn, ik zie jullie.

Ik ken het gewicht dat jij draagt voor jouw ploegje.

Ik weet hoe onzichtbaar het werk is dat jij doet en dat er aan het eind van de maand geen loon voor op je rekening staat. Dat je nooit eens een paar dagen ziekteverlof kan opnemen en dat je er elke dag opnieuw moet staan. Maar weet dat wat je doet, de hemel op aarde betekent voor jouw eigenste ploegje. En dat wat je doet, nooit door hen zal vergeten worden.

Elien Blaton