Dit is mijn verhaal: 30+, PCOS en een vurige kinderwens

Ik heb altijd kinderen gewild. Zelfs als tiener wist ik al dat ik kinderen wilde. Ik ging babysitten omdat ik het graag deed. Geld verdienen deed ik als jobstudent in de horeca. De liefde voor kinderen ging voor op alles. Dit is mijn verhaal.

Dromen van een kind, dat deed ik. Als ik nadacht over hoe mijn leven zou zijn, zag ik het voor mij met een kleine spruit. En toen kreeg ik te horen dat ik PCOS had in een zware gradatie. Ik was nog heel jong. De kans dat ik met fertiliteit kinderen zou krijgen was behoorlijk klein zei de gynaecologe. Hoewel ze het zachtjes aanpakte, viel die dag de hemel op me neer. Ik was overstuur, maar al heel snel leerde ik dat je er niet mocht over praten.

Stil verdriet

Het bleef een stil verdriet dat verborgen moest blijven. Ik vroeg me vaak af “waarom?”. Ik die zo graag kinderen wilde hebben … Waarom mocht dat niet gaan? Ik heb absoluut geen eisprong. PCOS heeft een erfelijk karakter, zei men mij. De “échte” dan. Er is blijkbaar een schijnvariant, een ziektebeeld dat erg op lijkt maar veroorzaakt wordt door levensstijl. Vroeger was dat één pot nat, nu lijkt er toch meer onderscheid gemaakt te worden. Ik zit jammer genoeg in de eerste categorie.  Wil dat zeggen dat ik mijn levensstijl niet aanpas? Oh jawel, ik stopte met roken en ik let op mijn eten. Een dieet met minder koolhydraten, in mijn geval is Pascale Naessens het meest haalbaar. Want eerlijk, van echt koolhydraatarm werd ik ook niet gelukkig.

Behandeling zonder en met hoop

Een eerste fertiliteitstraject begon ik met mijn ex in 2009. Die relatie liep mis, daarna kwam ik een nieuwe man tegen, maar die is overleden ondertussen. Ik besloot op mijn 30ste er alleen voor te gaan. Ik begon, werd gestimuleerd: geen reactie. Ik kreeg een kapseldrilling of ovariële drilling: nog steeds geen reactie. Vervolgens ging ik naar een ander centrum die een andere methode hanteerden. Eerst drie maanden PCOS zelf meer aanpakken en dan pas stimuleren, en met succes: er was reactie! Ik ben nog steeds niet zwanger maar, ook al is de kans klein, er is wel hoop ondertussen.

Meer lezen over mij? Op Hippiemeisje ontdek je meer! 

Beeld: GettyImages