Kinderen op restaurant: Go of absolute no-go?

Beeld: iStock
Vorig weekend bezocht ik naar jaarlijkse gewoonte de Gentse kerstmarkt. Elk jaar stel ik me opnieuw de vraag: “waarom?”. Je perst je door de mensenmassa, op zoek naar een fout kerstcadeau. Onderweg word je aangesproken door dronken Britten met een zingende kerstmuts. Hoe gezellig kan Kerstmis toch zijn. Toch is er elk jaar zo’n onverklaarbare drang om langs te gaan.

Enfin, na 20 minuten vleeshoop spelen hadden we er mooi genoeg van. We lieten de houten chalets voor wat ze waren en kozen voor één van de vele steegjes in Gent. Daar waar je nog echt kan genieten van het sfeervol verlichte Gent. Wij met baby en peuter, en een bevriend koppel. Na wat windowshopping stoten we op een gezellig restaurantje. Onze maagjes knorden en johei er was nog plaats.

We kregen een ruime tafel, vlak aan de open keuken waar heerlijke geurcombinaties ons tegemoet kwamen gevlogen. Mijn zoon kreeg een kinderstoel en speelgoed om zich mee bezig te houden en de kok smeet vanuit zijn keuken geregeld een brede lach richting mijn even vrolijke dochter. Kortom ik voelde me er met mijn 2 onder 2 welkom.

Het is een dilemma waar ik als moeder geregeld mee worstel. Is het wel een goed idee om je kinderen mee te nemen op restaurant? Is het een keuze die je voor jezelf maakt? Of maak je die keuze ook voor de andere restaurantgangers? Zij willen er tenslotte ook eens rustig op uit, en willen –misschien- geen krijsende kleuter naast hen?

Nu, laten we eerlijk zijn, het gebeurt in de beste families, dat de kinderen al eens mee op restaurant vertoeven. Is het dan een kwestie van elementaire beleefdheid om hier niet over te memmen? Zie het als een soort verdraagzaamheid.

Je kan van een kind niet verwachten dat het anderhalf uur stilzit en geniet van de maaltijd zoals een volwassene dit doet. Met andere woorden; een kind moet zich kunnen bezighouden en afhankelijk van de leeftijd hoort lawaai daarbij. Zolang het volume binnen de perken blijft en het geen loeiende sirene of continu gezeur wordt, moeten de restaurantgangers dit maar verdragen. Het spreekt voor zich dat je kinderen niet mee te neemt in een chique etablissement, maar een snelle lunch moet kunnen. Een kind leert zich trouwens best gedragen door te zien / doen (learning through action).

Laten we het zo stellen: Ikzelf kies ook liever voor een babysit, maar ‘t is niet dat ik mijn peuter aan een paaltje buiten bind -hier wacht ik op mijn baasje- wanneer we uit willen eten. Uiteraard ga ik in eerste instantie op zoek naar een kindvriendelijk restaurant. Een familie restaurant waar kinderen welkom zijn. Waar ze bovendien lekker + gezond eten, en daarnaast ook speelgelegenheid hebben.

Wat denken jullie van kinderen op restaurant? Moet kunnen of écht not done?