Waarom je als mama zelden iets voor jezelf kunt plannen

© iStock
Ken je dat? Dat je allerlei plannen hebt. Dat je van alles wilt gaan doen als je kinderen op school zijn, en als je dan helemaal alleen bent, geen idee meer hebt wat je kunt gaan doen?

Juist, dit heb ik. Elke. Dag. Elke avond begin ik met het plannen van de volgende dag. Maar als het dan zover is, ben ik zo blij dat ik een momentje voor mezelf heb, dat ik koffie zet en op de bank ga zitten en gewoon luister naar de stilte. Even die rust voelen.

Ik ben nu al moeder sinds 1997 en van die rust kan ik keer op keer genieten. Geloof me, ik ben echt heel erg gek op mijn vier kinderen, maar als moeder geef je zoveel van jezelf dat ik daarom net die rust nodig heb. Elke dag begint al met die zelfopoffering en soms ook elke nacht. Mijn vierjarige zoon slaapt nog altijd niet door. Hij wordt meerdere keren per nacht wakker. Soms om water te drinken, soms door groeipijn, soms een nachtmerrie en soms gewoon om helemaal niks. Vermoeiend is dat.

Ochtendspits = stress

Als mijn wekker dan ‘s ochtends gaat, moet ik eerst even bedenken waar ik ben, welke dag het is en wat ik moet doen. Moet ik nou brood smeren of is het woensdag? Of is het al weekend? Wanneer ik dan in de keuken sta, vervloek ik mezelf bijna elke dag dat ik niet beter georganiseerd ben en niet alles allang heb klaargemaakt. Vanaf 7u30 zou je het bij mij thuis wel een warzone kunnen noemen. Een battle om binnen een halfuur te eten en te drinken want om 8u gaan we aankleden, zodat we om 8u15 kunnen vertrekken om op tijd aan te komen om 8u30.

Nou, let me tell you something, die 8u15 redden we niet altijd. Vaak
niet. Bijna nooit. Want er komt altijd wel iets tussen. Zoals deze ochtend bijvoorbeeld. Mijn kleintje van vier plast nooit in zijn broek, maar natuurlijk wel als ik al aan de late kant ben. Het was al over half acht en ik moest hem gaan douchen. Om tien voor acht was ik pas weer beneden. Ik had toen nog tien minuten om mijn eten, mijn koffie klaar te maken
en om het naar binnen te werken. Het behoeft, denk ik, geen uitleg als ik zeg dat ik om ‘te rotten’ was  toen mijn man net op dat tijdstip de huiskamer binnenkwam om zijn tips & tricks te delen, opdat het ochtendritueel wat soepeler zou verlopen. Grrr…!

Genieten van de rust

Anyway, we kwamen gelukkig wel op tijd. Dat ik dus blij ben als ik rustig op de bank kan zitten met een kop koffie, zonder stemmetjes, zonder speelgoed dat in het rond gegooid word en zonder ruziënde kinderen is een logisch gevolg van ‘being a mother‘. Je geeft zoveel van jezelf dat je het nodig hebt om soms even op te laden door niks te doen. Doe het, wees lief voor jezelf, zodat je weer opgeladen bent als je kinderen thuiskomen. Want uiteindelijk draait het daar om.

-Michelle Fatima-