Kan een baby al zindelijk zijn?

Nee, hoor ik je al denken. Het klinkt heel gek, maar het is wel waar. Het is mogelijk om je baby zonder luiers groot te brengen en erg vroeg zindelijk te maken. Je (groot-)moeder vertelde het je misschien al wel eens. Vroeger waren kinderen veel sneller zindelijk, nog voor hun eerste jaar!

En er zit wel iets in. Sinds luiers super absorberend zijn, voelen kinderen amper nog dat ze hun behoeften doen. Ze vervreemden van hun lichaam en moeten dit op 2.5-jarige leeftijd terug aanleren. In bepaalde landen in het Oosten en het Zuiden zijn kinderen opmerkelijk sneller zindelijk dan hier in het Westen. Hoe kan dat?

Babyzindelijkheidscommunicatie (BZC)

Het idee bij babyzindelijkheidscommunicatie is dat je baby of peuter zelf al aanvoelt wanneer hij zijn behoeften moet doen en hiervoor ook signalen uitzendt. Als je als ouder die signalen herkent, kan je hierop reageren door het potje boven te halen, of je kind op de wc te zetten. Een luier uitgespaard, en een fijnere ervaring voor je kind! Win-win dus.

Nee, natuurlijk is het helemaal niet erg om luiers te verschonen. Begrijp me niet verkeerd. Maar het is wel fijner voor je kind dat hij zijn behoeften proper kan doen en daarin begrepen wordt. Niet?

Enkele tips om BZC toe te passen

  • Observeer en leer. Hoe vroeger je hiermee start na de geboorte, hoe groter de kans dat je snel de signalen van je kind oppikt. Hoe ouder hij wordt, hoe minder signalen hij zal uitzenden als hier niet op gereageerd wordt. Maar starten kan op elke leeftijd.
  • Zet je baby op vaste tijdstippen op het potje. Bijvoorbeeld na elk dutje en ’s ochtends na het wakker worden. In 90% van de gevallen volgt er vrij snel een plasje. Baby’s plassen namelijk meestal niet als ze slapen, maar meteen na het wakker worden. Een kwestie van snel te zijn dus! Als het lukt op de vaste momenten, ga dan uitbreiden.
  • Houd een logboek bij en zoek patronen. Dit maakt het makkelijker om je baby en zijn plas/poepgedrag te leren kennen.
  • Ga niet belonen, maar reageer alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Benoem wat er gebeurt en maak er een gebaar of geluid bij. Als je dit consequent toepast, is de kans groot dat je kind dit zal overnemen om zelf aan te geven dat hij moet gaan. En dat voordat hij kan praten.
  • Houd het plezierig. Het is geen wedstrijd. Ongelukjes gebeuren, zowel bij baby’s als peuters. Bereid je daar op voor.
  • Volg vooral je eigen gevoel en ritme. Er is niet één juiste manier. De essentie is dat je elkaar leert begrijpen en gepast kunt reageren. Het potje wordt iets normaals dat hoort bij een van de vele dagrituelen. Het is op die manier niet iets dat moet aangeleerd worden. Dat je kind vroeger zindelijk is, is alleen maar mooi meegenomen!

Onze ervaring

Ik heb maar één kind waarmee ik kan vergelijken, maar Elli was op 18 maanden zo goed als zindelijk. De komst van haar zusje verstoorde haar ritme eventjes, waardoor we terug luiers gingen gebruiken. We volgden haar ritme hier volledig in en hebben haar nooit geforceerd. Op de leeftijd van 22 maanden was ze volledig (dag én nacht) zindelijk! Ik geloof er dus zeker in! Sinds kort gaat ook Liz op het potje. ’s Ochtends na het wakker worden, en na de middagdut doet ze haar behoeften op het potje. Het is iets normaals en natuurlijks dat niet per se getraind hoeft te worden. Ik ben heel benieuwd wanneer zij uit de luiers zal zijn!

Wist jij dat een baby al zindelijk kon zijn?

X. Mama Naturelli