Niet alleen voor hippies: durf je baby te dragen!

Foto: Mama Naturelli
Als je mij in mijn vrije tijd tegen komt, heb ik in 90% van de gevallen een baby aan mijn lijf. Ik vind niets zo gemakkelijk dan mijn baby dichtbij mij te dragen. Negen maanden lang kende Liz niets anders dan de zachte en warme omgeving van mijn baarmoeder, hoorde ze mijn hartslag en mijn stem. En dan plots werd ze verwelkomd in een hele nieuwe wereld, vreemd en groot. De draagdoek vind ik het ideale verlengstuk van die veilige omgeving.

Mijn eerste draagdoek

Elli, ondertussen twee, was als baby snel overstuur. Ze had heel veel nood aan nabijheid en lichaamscontact, al vanaf de geboorte. Ik was wat naïef in het idee dat je een baby kon neerleggen en dat die dan vanzelf wel in slaap zou vallen. Zo werkt het natuurlijk niet. Ze wou dat ook helemaal niet, dat werd al heel snel duidelijk. Ik had een draagdoek op de geboortelijst gezet, omdat het me wel handig leek voor op verplaatsing. Een tricot slen, een rekbare doek, gemakkelijk om te leren knopen en vanaf de geboorte bruikbaar. Maar al snel werd deze draagdoek een vast kledingstuk.

Eerste hulp bij ongemakken

Niet alleen buiten, maar vooral ook binnenshuis droeg ik Elli bijna de hele tijd. Ze lag in mijn armen, aan de borst, en viel zo in slaap. Maar na een tijd wou ik toch ook zelf weer wat beweeglijker worden, dus nam ik de draagdoek! Ze kende het zo goed, voelde zich veilig en geborgen, en viel vrijwel onmiddellijk in slaap. En ook ik genoot ervan: wat is er nu heerlijker dan dicht bij elkaar te zijn? Niet alleen bij vermoeidheid, maar ook bij krampjes deed de draagdoek zijn werk. Vooral ’s avonds had ze er veel last van. Dan deed ik de draagdoek aan, Elli erin, en wandelen maar. Ookal duurde het soms even voor ze rustig werd, de nabijheid en vertrouwdheid van mama of papa werkte kalmerend. Door de ritmische beweging tijdens het dragen, duwen de knietjes zacht tegen de buik, wat helpt bij de spijsvertering. Ze viel na een tijdje in slaap, gegarandeerd! De eerste keren is wat oefenen en wennen voor allebei, maar daarna is het een zaligheid!

Veilig en geborgen

Hoewel Liz een “gemakkelijke” baby is, wordt ook zij vaak gedragen. Als ik ze neerleg bij vermoeidheid, valt ze zelf in slaap. Dragen is niet nodig dus, zou je denken. Toch vind ik het belangrijk om haar vaak dichtbij te hebben. Niet alleen omdat ik er zelf van geniet, maar ook omdat ik haar die geborgenheid wil geven, ook als ze er zelf niet naar vraagt. Zowel binnen als buiten. En zéker buitenshuis. Omdat er dan heel veel prikkels en invloeden op haar afkomen die ze niet kent. En ik merk dat ze er heel erg van geniet. Ook voor mezelf is het comfortabel om mijn handen vrij te hebben, zeker met een peuter erbij. Geen gedoe met maxi-cosi of wandelwagen, en heel flexibel. Baby in de draagzak, luiers en reservekledij in een rugzak. En een peuter aan de hand. Klaar om op verkenning te gaan!

“Je verwent je baby!”

Daar geloof ik niet in. Echt niet. Kinderen worden al eeuwen door hun moeders gedragen. Ook apenjongen hangen aan het lijf van hun moeder en worden zo gedragen. Veilig voor potentieel gevaar. Mensen zijn net als apen dragers. Onze baby’s worden onaf geboren: ze zijn nog niet zelfstandig. Ze kunnen nog niet lopen zoals sommige andere zoogdieren. Ze hebben nabijheid en constante voeding nodig om goed te kunnen groeien. Ook “huidhonger” is een belangrijke behoefte. Door te knuffelen en dragen zal je baby zich beter ontwikkelen. Dat is wetenschappelijk onderzocht en als je erover nadenkt heel logisch. Het is alleen jammer dat dat niet meer in onze Westerse levensstijjl past. Na drie maanden moet je als pasgeboren moeder weer gaan werken. En dat is niet haalbaar met een baby aan je lijf. Daarom kies ik ervoor om de momenten dat ik wél thuis ben, zoveel mogelijk aan die behoefte te voldoen. Zelfs Elli houdt er nog van om af en toe gedragen te worden!

Zelf dragen?

Ik heb veel geleerd op de Facebookgroep ‘Draagpraat’. Je vindt er veel informatie over alle soorten draagsystemen en filmpjes over knopen. Ik geef één belangrijke tip. Als je een draagzak kiest, kies er dan één die ergonomisch is: met een zacht rugpand, knie-tot-knie-ondersteuning en waar de beentjes goed opgetrokken in zitten.

Probeer het eens, en misschien vind je het net als ons helemaal geweldig!

X. Mama Naturelli