Sorry zeggen…

© iStock
Als volwassenen verwachten wij vaak dat kindjes sorry zeggen. Voor kindjes is 'sorry' heel abstract en zeker niet makkelijk om te begrijpen en om te zeggen. Want, wat is nu eigenlijk sorry? Waarom zou ik dat nu moeten zeggen? Ik had een reden om dat te doen, en nu moet ik sorry zeggen? Voor mij voelt het niet goed om mijn jonge kinderen sorry te laten zeggen. Ze weten niet wat het inhoud en ik wil niet dat het een zinloze sorry is. Ik wil niet dat ze sorry zeggen om ervan af te zijn. Ik geef even een voorbeeldje.

Wat er gebeurde

Ik was in de keuken de vaatwas aan het uitruimen toen ik mijn dochter hoorde wenen. Ze zat samen met haar broer op hun kamer te spelen met de deur dicht. Ik ging kijken wat er was en zoals gewoonlijk kwam er niets uit mijn dochter. Ze was weeral eens dichtgeklapt. Ik vroeg aan mijn zoon wat er gebeurd was, waarom zijn zus weent. Misschien had hij haar wel per ongeluk pijn gedaan? Op alles reageerde hij met “Ik weet het niet.”

Er kwam leven in mijn dochter en ze zei dat hij haar had pijn gedaan. Dan vertelde mijn zoon eindelijk wat hij gedaan had en de reden. Hij had een reden, dat is ook heel belangrijk. Kinderen hebben nood aan begrip en gehoord worden. De reden praat het pijn doen niet goed maar is wel belangrijk om naar een oplossing en begrip te werken. Zijn reden was dat hij rust wou en zijn zus was niet rustig.

Ik knuffelde met mijn zoon. Ik had begrip voor zijn nood aan rust en gaf daar erkenning aan. Maar, pijn doen is geen oplossing. Hij begreep het, denk ik. Toen vertelde ik dat hij nu sorry kon zeggen aan zijn zus. Hij wou niet. Na wat praten voelde hij zich nog niet “sorry”. Hij voelde het niet aan, dan heeft het geen zin om erop aan te dringen dat hij het wel zegt. Dat zou een sorry zijn zonder inhoud, een sorry om ervan af te zijn en dat wil ik als mama niet.

Sorry zeggen

Velen die onvoorwaardelijk opvoeden hebben iets tegen “sorry” zeggen omdat dit vaak een loos woord is. Daar ben ik het mee eens maar ik heb niets tegen het woord sorry. Niet als je uitlegt wat sorry betekent en dat het wel heel waardevol kan zijn. Mits er echt een gevoel bij zit en de reden goed zit. Het is een kwestie van de sorry goed aan te leren, vind ik. Daar heb je veel tijd en geduld voor nodig maar dat is het waard.

Alternatieven voor sorry zeggen

Daarna ging ik nog wat praten met mijn zoon, overlopen wat er gebeurde, wat hij voelde en wat zijn zus voelde. Hij snapte het al beter en op een bepaald moment voelde hij zich wel “sorry”. Hij voelde het al maar hij wou het niet zeggen. Oef, al een stapje verder. Toen ik wat meer doorvroeg zei hij dat sorry te dichtbij is. Het is te direct, te moeilijk. Een knuffel geven was ook te dichtbij.

Wat kan je wel doen dat niet zo dichtbij is? Na wat ideetjes kwam hij zelf op het idee om een cadeau te knutselen voor zijn zus. En het mooie is, toen mijn dochter dat hoorde zei ze direct tegen mij, ja ik wil wel een cadeautje! Dan is alles weer goed. Dus mijn zoon ging aan de slag met papier en plakband. Hij maakte een portemonneetje want zijn zus speelt daar graag mee. Mijn dochter begon lustig mee te knutselen met haar broer.

Zo kwam het dat ze als broer en zus voor elkaar cadeautjes begonnen te maken. Volgens mij hebben ze hier enorm veel van bijgeleerd en zijn we weer een stukje dichter bij het werkelijk begrijpen van “sorry”.

Hoe gaan jullie om met sorry zeggen bij kinderen?

Liefs,

Sofie