Die eerste schooldagen, oh zo vermoeiend

De kinderen en leerkrachten zitten weer volop achter de schoolbanken. Nou ja, ze zijn weer volop in de weer en dat is best vermoeiend. Ook Vince ging naar het eerste kleuterklasje en die eerste schooldagen vragen heel wat energie. Een middagdutje kan wonderen doen.

De eerste schooldagen

Hoera, terug school en dat betekent terug een beetje structuur. Geloof me als ik zeg dat kinderen dat écht nodig hebben. Zelf ben ik leerkracht en was ik thuis dus had ik Vince en Lex bijna elke dag. Wij probeerden er zoveel mogelijk structuur in te houden maar vakantie is natuurlijk vakantie en dat wil zeggen: geen middagdutjes op bepaalde dagen, veel uitstapjes en vermoeiende dagen. De laatste twee weken merkte je dat het genoeg was voor Vince. Het was dus hoogtijd om terug over te gaan op structuur.

Download: schoolkalender

Heel vermoeiend

Maar die eerste dagen zijn oh zo vermoeiend. De eerste schooldag kregen we een uitgeteld ventje terug. Hij sliep ‘s avonds als een roos. Maar deze week zag je dat ze helemaal nog niet in de routine zitten en dat schooldagen voor kleuters en kinderen echt vermoeiend en intensief zijn. Maandag had Vince geen dutje gedaan (maandag en vrijdag is er geen slaapklas bij ons op school) en we kregen een vrolijk ventje thuis, tot hij op de zetel in slaap viel, compleet uitgeteld. We maakten hem na een tijdje voorzichtig wakker omdat het etenstijd was en toen was het hek van de dam. We kregen een woedeaanval die wel zeker een half uur duurde. Helemaal overstuur. We besloten hem vroeg in bed te leggen. De volgende ochtend moesten we hem wakker maken. Met dikke wallen onder de ogen ging hij naar school. We konden ook niet anders want ik moest zelf gaan lesgeven en manlief kwam net thuis van de nachtshift. Gelukkig kon hij op school wél een middagdutje doen. Want in de voormiddag was er niets met hem aan te vangen.

Zo zie je maar…school is vermoeiender dan je denkt. Al die prikkels en indrukken zijn intensief voor kleine kinderen. Een dutje kan wonderen doen. Jammer genoeg maar twee dagen op de week en thuis…thuis wil hij absoluut niet meer slapen, hoe hard we ook proberen.

Lees ook: tips hoe je rustig aan de schooldag kan beginnen. 

Hoe ervaren jullie dit bij je kinderen? 

XOXO Nathalie