Oma en opa spelen een grote rol in ons leven

unicorns & fairytales
Oma en opa spelen een grote rol in ons leven. Ze zijn een tweede thuis voor Vince en natuurlijk ook voor manlief en ik. Vanaf mijn zwangerschap hebben we goede afspraken gemaakt.

Oma en opa zijn voor Vince heel belangrijk. Ook voor ons natuurlijk. Wanneer Vince oma en opa ziet wordt hij helemaal vrolijk, doet gek en is gewoon blij. Zo leuk om te zien. Het is fijn te weten dat ze er graag zijn. Ze zijn tenslotte een grote invloed en hulp. Vince heeft jammer genoeg maar 1 oma en 1 opa. De ouders van mijn vriend zijn een tijdje geleden allebei overleden. We denken er vaak aan hoe het zou zijn moest Vince twee oma’s en opa’s hebben.

unicorns & fairytales

Vince heeft zijn eigen versie van broeder Jacob gemaakt over oma en opa. Zo erg is hij ermee bezig. Vanaf de zwangerschap hebben we enkele afspraken gemaakt. Zo vonden we het enorm belangrijk dat Vince er graag was en prikten we 1 vaste dag dat hij er ging slapen en dat hij niet naar de onthaalmoeder moest. Zo blijft hij elke donderdag slapen bij zijn oma en opa. Hij heeft daar zijn eigen spulletjes en rituelen en dat doet hij goed. Wanneer we met de auto naar oma en opa rijden dan kent hij de weg al en wordt helemaal euforisch. Natuurlijk wordt hij daar verwend. Maar… er zijn toch enkele dingen die we heel erg belangrijk vinden.

1. Geen snoep en frisdrank 

We vinden het niet nodig dat Vince chocolade, snoep en frisdrank krijgt. Dat gaat hij ooit, als hij op school zit, waarschijnlijk wel ontdekken. Ook als hij naar verjaardagsfeestjes gaat. Maar zonder “reden” geven we dit niet. Een droge koek kan wel, een rijstwafel, speculaasje maar wij geven de voorkeur aan fruit en gedroogd fruit of groenten. Dat lust Vince heel graag. Gelukkig!

2. Vast slaapritueel 

Vince houdt zich wel vast (net zoals alle kleine kinderen) aan vaste rituelen. Ook daar heeft hij enkele vaste rituelen en dat gaat goed. Dat is ook niet helemaal hetzelfde als thuis maar dat hoeft niet. Oma en opa doen wat zij vinden dat het beste is. Voorlopig gaat dit allemaal goed dus maken we ons geen zorgen.

3. Goede tafelmanieren 

We weten natuurlijk niet wat er bij oma en opa allemaal gebeurt als we er niet zijn maar als we er wél bij zijn dan willen we dat hij goede tafelmanieren heeft. Niet spelen met eten, mooi eten met bestek, geen prullen op tafel en zeker al geen tablet. Na het eten, als iedereen klaar is met eten, mag dit soms wel. Liever in de zetel naar de tablet kijken.

4. Niet alles toegeven 

Het is verleidelijk om als oma en opa alles toe te geven maar we hebben hen toch aangeraden om niet alles toe te geven want nu Vince is in de “twee is nee” fase zit wil hij steeds meer zijn eigen zin doordrijven en dat gaat vaak gepaard met hysterische brulpartijen. Gewoon negeren, berispen en laten weten dat je dit niet graag hebt. Of afleiden. Dat raden we hen ook vaak aan. En veel geduld…

unicorns & fairytales

Natuurlijk weten we goed genoeg dat Vince zijn opa (en eigenlijk ook oma) rond zijn vinger windt. Maar daar dienen oma’s en opa’s toch ook een beetje voor denk ik dan. Ze weten maar al te goed wat ze thuis wel en niet mogen en bij iemand anders. Zo krijg ik verhalen van de onthaalmoeder over Vince die ik soms niet kan geloven. Hij is een engeltje daar.

unicorns & fairytales

Ik ben mijn ouders zeer dankbaar voor alles wat ze doen voor ons. De liefde die ze voelen voor Vince is onbeschrijflijk en ik ben ervan overtuigd dat ook Vince hen doodgraag ziet. Zo kostbaar…

Volgende keer meer over oma’s en opa’s!

unicorns & fairytales

Hoe spelen oma’s en opa’s een rol in jouw leven? 

XOXO Nathalie