Pas op met melamine en kies voor leuke alternatieven

Iedereen kent wel melamine bordjes, bekers, schaaltjes. Ze hebben de eigenschap om zeer stevig te zijn. Toch wijst onderzoek uit dat melamine schadelijk kan zijn, vooral in combinatie met warmte en zuren. Daarom is het beter om te kiezen voor alternatieven. Welke die zijn kom je in deze post te weten.

Melamine is een chemische stof

Het is een chemische samenstelling en is schadelijk voor de gezondheid. Natuurlijk als je dit in grote hoeveelheden neemt. Maar toch kan dit al een reden zijn om melamine te weren. Er bestaan in deze tijd immers genoeg alternatieven.

Melamine is niet afbreekbaar

Wie graag kiest voor milieuvriendelijk materiaal zal met melamine bordjes niet ecologisch zijn. Ze zijn niet afbreekbaar.

Melamine reageert op warme en zure stoffen

Wanneer je melamine bordjes en bestek combineert met warmte en zuren dan komen er schadelijke stoffen vrij. Don’t worry, niet in zodanige hoeveelheden dat dit ernstige schade kan veroorzaken, maar als je bedenkt dat het speelgoed, de kledij en andere dingen ook schadelijke stoffen kunnen afgeven, is het best een rustgevend gevoel om dan toch een veilig bordje en bestek te hebben. Ook is het afgeraden melamine eetgerei in de vaatwasser en microgolfoven te plaatsen omdat het bij iedere opwarming schadelijke stoffen vrijgeeft.

Veel alternatieven

Er bestaan immers heel veel leuke, mooie en ecologische alternatieven. Thuis hebben we gelukkig onbewust voor deze alternatieven gekozen. Toen ik nog niet wist dat melamine schadelijk kon zijn kocht ik bordjes en bestek die mij vooral handig leken. Zoals de OXO bordjes. Nu blijkt dat deze in het lijstje staan van ecologische bordjes. Yay! Bij de ecologische webshop Blabloom hebben ze enkele leuke, veilige eetsetjes die jouw hartje wel sneller zullen doen slaan. Zelf hebben we hier veel van, waaronder de happy mat! Ik schreef er hier al een blog over. Enkele alternatieven zijn bioplastic, siliconen en bamboe.
 
bordjes 4 bordjes 3

 Enige nadeel : minder stevig

Het enige nadeel van alternatieven is dat het minder stevig is. Als je dat écht heel belangrijk vindt dan kan je kiezen voor siliconen. Maar je kan ook gewoon iets voorzichtiger zijn natuurlijk. Daarom raden ze ook aan om de bordjes en bekers met de hand af te wassen om schokken in de vaatwasser te vermijden.
bordjes 1

Blabloom

De meeste van mijn bordjes komen van de webshop Blabloom. ZIj verkopen allemaal spullen die milieuvriendelijk zijn. Een groene webshop, zeg maar. Wist je dat ze altijd testouders zoeken? Die krijgen dan een product opgestuurd en schrijven er een eerlijke review over. Jij kan ook altijd meedoen!
 bordjes 2

Zelf getest : JJ Rabit, Babybjörn en OXO.

Zoals ik al zei hebben we thuis zelf eetgerei van deze milieuvriendelijke en kindvriendelijke merkjes. De reviews van Babybjörn kan je hier lezen. Die van OXO kan je hier lezen. Onze laatste aanwinst is een setje van JJ Rabbit. Vrolijke bordjes en bekers !
We kozen een oranje exemplaar. De lievelingskleur van Vince. Hij wou de dagen nadien dan ook meteen zijn ‘oranje’ bordje. De cuppie (beker) is zijn absolute favoriet. Er staat een konijntje op de bodem. Dat stimuleert kinderen om te drinken. Vince vindt het geweldig.
FullSizeRender (16)
Wij kiezen voortaan bewuster onze producten, en jij?
XOXO Nathalie