Waarom ik koos voor co-sleeping

Co-sleeping heeft verschillende betekenissen. Het hangt er vanaf welke vorm van co-sleeping je prefereert maar de manier waarop ik het zie werkte voor ons wel heel goed. Daarom ga ik het weer doen.

Wat is co-sleeping?

Co-sleeping is zoals de naam zelf al doet vermoeden “samen slapen”.  Het is eigenlijk een basisbehoefte net zoals de dieren in de natuur. Dat vertelde mijn vroedvrouw. Je hebt het liefst je kindje zo dicht mogelijk bij je. Eigenlijk is dat wel waar, toch? Ik maakte gebruik van een co-sleeper, dat vind ik nog steeds de veiligste en meest praktische oplossing: je kindje ligt toch dichtbij maar ook in zijn eigen bedje. Dat vond ik vanaf het begin zeer belangrijk.  Vince maakte geluidjes, had soms wat reflux en werd op geregelde tijdstippen wakker, net zoals iedere newborn.

Waarom?

Ook gaf ik borstvoeding. De gedachte om steeds uit het bed te stappen, naar de andere kamer te gaan en op een stoel te gaan zitten leek me ontzettend vermoeiend. Weer een reden om een co-sleeper aan te schaffen. Bovendien ben je minder vermoeid: je kan je kindje heel makkelijk bij je schuiven, aanleggen en jij kan ook op je zij blijven liggen. Althans, zo deed ik het. Het rechtzittend borstvoeden verliep voor mij iets minder vlot.

Zelf maken

Je kan best een bedje omtoveren tot een co-sleeper. Je maakt een zijkant los. Maar let op, dit is zeker niet de veiligste oplossing. Wanneer je dit toch doet dan moet je er zeker op letten dat je het bedje stevig aan je eigen bed vastmaakt en dat er nergens spleten ontstaan waar je baby kan tussenvallen.

co-sleeping - unicorns & fairytales

De veiligste oplossing

Uiteraard is de veiligste oplossing een co-sleeper kopen zoals de afbeelding hierboven. Een echte co-sleeper die er dan ook voor gemaakt is. Wij hebben een co-sleeper van Petite Amelie. Die is bovendien ideaal voor boxsprings en vermits wij er eentje hebben kwam dit goed uit. Het hoeft ook niet bevestigd te worden aan het bed zelf: je schuift het er tegenaan en het staat veilig en stevig.  Het zijhekje kan heel gemakkelijk met de hand geopend en gesloten worden. Het hekje kan ook naar boven gedaan worden zodat het een normale wieg lijkt. Omdat ik maar enkele maanden borstvoeding geef is dit een ideaal bedje want vanaf je baby zich kan rechttrekken is het veiliger om hem in een ledikant te leggen.

Vanaf het moment dat ik stopte met borstvoeding geven hebben we Vince trouwens meteen in zijn eigen kamer gelegd. Dat ging vrij vlot. Even de angst om hem alleen te leggen doorkomen en vanaf toen sliep hij heel goed. Vanaf hij 1 jaar werd sliep hij de nacht ook door.

co-sleeping - unicorns & fairytales

De voor -en nadelen van co-sleeping 

Er zijn meer voordelen dan nadelen verbonden aan het co-sleepen vind ik persoonlijk. Iedereen kiest uiteraard zelf hoe hij de nachtvoeding regelt. Maar als borstvoedende mama vind ik dit voor mij ideaal. Moest ik nou geen borstvoeding geven dan denk ik dat ik toch vrij snel de baby in zijn eigen kamer had gelegd omdat je meestal dan wel afwisselt met voedingen geven. Wil je meer weten over de voordelen en nadelen, lees dan zeker deze blog op Unicorns & Fairytales.

 

Wat vind jij van co-sleepen? Doe jij het? Ben je het van plan? En wat zijn je ervaringen? 

XOXO Nathalie