Welke autostoel kiezen?

Je kinderen op een veilige manier vervoeren is heel belangrijk. In de winkel kom je duizenden verschillende modellen autostoelen tegen. Maar wat moet je nu kiezen? Op de Babyboom beurs ging Libelle mama-blogster Nathalie zich informeren bij de experten van Maxi-Cosi.

Welke autostoel?

Het is absoluut niet zo dat de allerduurste de allerbeste zijn. Je moet je goed informeren. Vorige keer was er een reportage op televisie en hebben ze enkele autostoeltjes getest. Voor je de keuze maakt zijn er enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:

  • Zorg voor I-size : ook peuters moeten eigenlijk achterwaarts vervoerd worden
  • Dan heb je ook ISOFIX nodig. Heb je die mogelijkheid?
  • Ga je voor een all-in-one stoeltje of ga je ze per leeftijd nemen?

Let op de kledij!

Veel mensen vergeten dit maar ook de kledij is erg belangrijk. Zeker in de winter. Vaak doen we onze kinderen een dikke winterjas aan. Maar daardoor zitten ze eigenlijk veel losser dan je denkt.

Wat is I-size?

i-Size is de Europese regelgeving en veiligheidsstandaard om het vervoer van kinderen in de auto nog veiliger te maken. Het is de meest recente regelgeving van een reeks door de fabrikanten gesteunde richtlijnen rondom de productie en het gebruik van autostoeltjes.

Ook peuters moeten achterwaarts vervoerd worden in de auto, aldus EU-standaard i-Size.

Onderzoek naar verkeersveiligheid door Taskforce Kinderveiligheid, in samenwerking met het BIVV, laat zien dat niet alleen baby’s veiliger achterwaarts vervoerd worden, ook de nek en het hoofd van peuters is nog niet voldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Door langer achterwaarts vervoer tot minimaal 15 maanden, zal het aantal gevallen van nek- en hoofdletsel aanzienlijk dalen.

Vier voordelen van i-Size

1) biedt een betere bescherming bij grotere krachten van frontale en zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek;

2) staat voor achterwaarts gericht vervoer voor kinderen tot tenminste 15 maanden oud;

3) vereist het gebruik van ISOFIX, waarmee het risico van onjuiste installatie kleiner is dan bij installatie met de autogordel;

4) helpt om het juiste stoeltje te kiezen. De lengte van je kind bepaalt de keuze voor de autostoel.

Hoe vervoer je grotere kinderen?

  • Autostoel met rugleuning en zijbescherming is de veiligste manier om je kind tussen de 100 en 135 cm te vervoeren
  • Rugleuning helpt het hoofd en de nek van je kind te beschermen bij een aanrijding
  • 4 op de 10 ouders vervoeren hun kind onveilig op een zitverhoger of ‘los’ op de achterbank in de gordels

Geen zitverhoger!

4 op de 10 ouders gebruikt een zitverhoger zonder rugleuning in de auto voor het vervoeren van hun kind tussen de 100 en 135 cm. In het geval van een aanrijding bieden deze zitverhogers onvoldoende bescherming voor je kind.  Maxi-Cosi adviseert je kindje tussen de 100 en 135 cm altijd in een autostoel mét rugleuning te vervoeren. De resultaten komen voort uit een onderzoek onder 365 ouders.

Wat is dan wel goed?

Een autostoel met rugleuning geeft betere bescherming aan het hoofd en de nek van je kind. “Maxi-Cosi maakt zich al jaren sterk voor de invoering van de nieuwe Europese regelgeving, om het vervoer van kinderen zo veilig mogelijk te maken,” zegt Judith van Sambeek van Maxi-Cosi. “Uit tests blijkt dat het gebruik van een autostoel met rugleuning veel veiliger is. Het beste is een variant met zijdelingse bescherming, die vermindert de impact van een zijdelingse botsing aanzienlijk.”

Europese regelgeving

 In Europa is het verplicht om kinderen tot 135 cm te vervoeren met een autostoel, in sommige landen is dit zelfs tot 150 cm. Op dit moment bestaan er twee Europese regelgevingen voor autostoelen naast elkaar: R44-04 en de nieuwe i-Size (R129). i-Size heeft als doel de veiligheid van kinderen in de auto te vergroten door hogere eisen te stellen aan autostoelen. Zo moeten i-Size autostoelen strengere botsproeven doorstaan dan autostoelen die voldoen aan de R44-04 regelgeving en is bij autostoelen voor kinderen groter dan 100 cm een rugleuning verplicht.

Isofix

Onderzoek wijst uit dat het vaak lastig blijkt een autostoel op de juiste wijze in de auto te bevestigen. Daar kan ik zelf van meespreken. Met het ISOFIX systeem worden autostoelen aan de carrosserie van de auto bevestigd.  Het kliksysteem maakt het bijna onmogelijk voor ouders om de autostoel verkeerd in de auto te plaatsen. Sinds 2006 hebben veel nieuwe auto’s ISOFIX. Vanaf 2014 hebben alle nieuwe auto’s ISOFIX-bevestigingsankers.

lees ook: Met deze 20 travel essentials zit je goed!

Win een autostoel van groep 2/3 (voor kinderen vanaf 4 jaar)

 Is jouw kind ook toe aan een grotere autostoel? Je kan de Rodifix Air winnen op de blog van Unicorns & Fairytales (https://www.unicornsandfairytales.be/de-juiste-autostoel)

Deze autostoel is ideaal om van peuterstoel naar kleuterstoel te gaan (vanaf 4 jaar!)

Kijk voor meer informatie over de Maxi-Cosi Air Safety Technology® en de AxissFix Air op www.maxi-cosi.com/airbag en www.maxi-cosi.com/axissfixair.

* Bron: VeiligheidNL, Verkeersongevallen 2014 – ongevalscijfers, 2016.

Welke autostoel hebben jullie? 

XOXO Nathalie