Iedereen Kate

© Getty Images
Het is gebeurd. The royal baby is born. May the odds be ever in his favor. Sneller dan het licht verschenen ook – naar goede gewoonte - de eerste foto’s van de kersverse baby en ouders van nu 3 koninklijke kinderen. Driewerf hoera en felicitaties a-go-go, ik wens hen meer dan alle geluk en gezondheid.

De foto die verscheen, werd meteen hét onderwerp op bijna alle (sociale) media. Kate verscheen vlekkeloos, met perfect golvend en wapperend haar, alsof ze alle kleuren van de wind bezong á la Pocahontas. Make up on point. Rode designerjurk en pumps ontbraken niet. Baby in 1 arm, zwaaien met de andere. Een glimlach die geen enkel tandpasta-model haar nadoet. Ze was ervoor geboren. Of toch… Ben ik de enige die ziet dat er misschien toch vermoeide mama-ogen niet te camoufleren waren? Those bags were not Jenny Packham. (designer van de rode jurk – nvdr.)

#eatthiskate

Ik deed mee. Het werd een hele ketting van mama’s die een foto postten van die prille 7 uren na hun bevalling. De ‘#eatthiskate’ ging rond en we toonden ons van onze rauwste en puurste kant. Ja, een tikkeltje humor, want -potverpitjes- wat herinner ik me dat gevoel nog goed. Mijn beide bevallingen waren 1 groot bloederig fiasco en niet eens hoe ik me had voorgesteld. Mijn eerste bevalling zorgde ervoor dat ik enkele uren later thuis de trap op ging met een kruis dat voorzien was van 2 icepacks en een maandverband dat aanvoelde als een surfplank met de dikte van de 20 matrassen waardoor die Prinses nog steeds die erwt voelde. Ik dus ook. En het hing naar mijn gevoel ter hoogte van mijn knieën. En dat netbroekje, van dewelke ik er een paar ontvreemd heb uit onze verloskamer, want dat leek me wel zo handig voor thuis.

Slordige mombun

Er kwam kritiek. We mochten dat zo niet benaderen, want Kate koos hier niet voor. Ze wilde hoogstwaarschijnlijk niet liever dan in bed kruipen met dat hoopje geluk. Ik hoop dat Kate haar hakken uitdeed voor ze goed en wel op haar ijskompres landde in de auto. Dat ze haar haren in een slordige ‘mombun’ kon draaien en ze thuis klaarstonden met heerlijke, nog dampende, kraamkost. Ik ben er zeker van dat niemand die de #eatthiskate gebruikte en een foto deelde van zichzelf als kersverse mama, kritiek of ongenoegen wilde delen.

Eerste uren mama

Het deed ons nadenken. Over verwachtingen, vooroordelen, kracht, maar bovenal over liefde. Het deed ons samenkomen. We voelden ons één met elkaar, met Kate. We toonden onszelf aan iedereen wie het zien wou op ons kleinste, maar ook grootste moment. We katapulteerden onszelf terug naar die eerste uren mama. En wanneer vrouwen samenkomen om dit te doen zonder gêne, zonder vooroordelen, naakt of gehuld in Jenny Packham, dan is dat een verdomd mooie dag.

Ik deel graag mijn nieuwe #iedereenKate

Because love made us do it.

Uwe Porters