De overlevingsmodus

Vorig weekend kwam Tom zijn petekindje logeren. Hij slaapt nog steeds niet door en dat deed me denken aan de tijd dat Susan een moeilijke slaper was. Ze heeft het ons een periode heel erg lastig gemaakt. Tom en ik bedachten toen een ‘overlevingsmodus’. Ik deel de trucjes om te overleven graag met alle mama’s en papa’s die momenteel in deze moeilijke fase zitten. Wij kunnen er nu al om lachen, maar op de moment zelf is het op de tanden bijten! Onthou dan vooral… Het is een fase!

De ‘overlevingsmodus’

 

#1 Sta om beurt met de ‘wacht’

Het heeft geen zin om met twee te luisteren en je te ergeren aan het gehuil van de baby. Spreek onderling een beurtrol af en hou de ‘wacht’. Degene die niet van wacht is, kan dan ongegeneerd oordoppen insteken en slaap inhalen. Je kan zo om de beurt één nacht volledig van dienst zijn, maar je kan de nacht zelf ook in twee shiften opsplitsen: de vroege en de late.

#2 Doe aan ‘omgekeerd uitslapen’

Uitslapen… Wat is dat??
Het gewone uitslapen is iets dat de meeste jonge ouders zich moeilijk kunnen herinneren. Maar gelukkig is er ook een alternatieve vorm van uitslapen: het omgekeerd uitslapen! Je kruipt extreem vroeg onder de wol, waardoor je ’s ochtends heel vroeg toch een uitgeslapen gevoel hebt! Let op: deze vorm van uitslapen is niet voor iedereen weggelegd… Tom kan het bijvoorbeeld niet… Ik ,daarentegen, heb er nooit problemen mee gehad 😉

#3 Een hete douche ’s morgens kan wonderen doen

Na een verschrikkelijke nacht de moed vinden om aan je werkdag te beginnen… Het is niet altijd evident. Als je jezelf in de spiegel bekijkt, zie je iets dat verre van aanvaardbaar is… Neem dan even de tijd om een hete douche te nemen. Je zal zien dat je er toch iets frisser uit komt! En euh… als je kleine ukkepuk al wakker is… Zet hem in z’n wipper in de badkamer en laat hem meegenieten van jouw douche!

#4 Koffie en chocolade zijn een must!

Ik zou deze zware periode nooit overleefd hebben zonder deze twee!

#5 Lang leve de grootouders

Als het je allemaal wat te veel wordt, aarzel dan niet om je kind eens uit te besteden. Hoogst waarschijnlijk staan de grootouders te springen om zich te ontfermen over jouw kleine monstertje. En daar slapen ze meestal wel goed… grrr! (of dat beweren ze toch 😉 )
De kans is natuurlijk wel groot dat je op een veel te vroeg uur al klaarwakker ligt omdat je het zo gewend bent. Geniet dan gewoon van de stilte in huis en draai je nog eens om!

Hebben jullie ook last van zware nachten? Laat me dan zeker weten wat jouw ‘overlevingsmodus’ is!

p.s.: De afbeelding haalde ik uit het boek Relax mama, een échte aanrader voor alle kersverse moeders!