Twee is nee!

SONY DSC
Volgende week wordt Susan drie. Dat wil zeggen dat deze week theoretisch de laatste week is van haar ‘twee is nee’ fase. Laten we hopen dat we die fase dan ook definitief kunnen afsluiten!

 

collage susan

Susan is een felle madam die weet wat ze wil en vooral… wat ze niet wil! Dat heeft ze ons dit jaar meerdere malen laten voelen. Hoewel het woordje ‘nee’ maar drie letters bevat, zit er héél wat betekenis achter. Susan heeft drie vormen van ‘Nee!’:

#1 Nee, maar eigenlijk ja

Dit is de makkelijkste versie van nee. Susan zegt nee om even dwars te liggen, maar doet uiteindelijk toch wat ik zeg. Als ik haar bijvoorbeeld vraag om wat water te drinken, zegt ze steevast nee, om even later gewoon haar beker te nemen en te drinken. Niks aan de hand.

#2 Nee, en ik bok er lekker op los

Susan, we gaan jouw jas aan doen… Nee!
Ze keert me de rug toe en laat haar hoofd zakken met een boze blik. Zo kan ze wel enkele minuten blijven staan… Meestal doe ik dan toch stilzwijgend die jas aan. Met wat geluk protesteert ze niet en laat ze me doen, anders belanden we in nummer 3…

#3 Nee, en ik maak een scène

Susan houdt er van haar grote zus te treiteren. Als Lola mooi aan het spelen is, maakt Susan er een sport van om dat speelgoed af te nemen. Vervolgens begint Lola te huilen en kan mama, de bemiddelaar, het komen oplossen.
Susan, geef de pop terug aan Lola… Nee!
Na drie keer vriendelijk vragen, neem ik de pop uit haar handen en geef ze terug aan Lola. Waarop Susan luidkeels protesteert en aan het haar van Lola begint te trekken (ook één van haar talenten…)
Bij dit soort situaties zet ik haar in de hoek. Niet lang, gewoon even om te laten zien dat het fout is. Na een halve minuut ga ik naar haar toe, herhaal rustig wat ze fout deed en vertel dat ze nu weer verder mag gaan spelen. Meestal is ze dan zo koppig dat ze nog even blijft staan… mij niet gelaten!

nee

Herken jij deze nee-fase? Dan is dit prentenboek misschien iets voor jou en je peuter: Nee! Van  Tracey Corderoy. Het leest vlot en is heel herkenbaar!
En… als je weer eens met je handen in het haar zit omdat die kleine ukkepuk het bloed vanonder je nagels haalt, dan denk je maar… Het is een fase het is een fase het is een fase… Want voor je het weet, vier je hun derde verjaardag 😉