Duurzame babyvoeding voor je spruitje

De lekkerste papjes met lokale seizoensgroenten

Onze grootouders en iedereen duizenden jaren voor hen deed het:  eten volgens de seizoenen. Omdat we vandaag in de supermarkt het hele jaar door dezelfde groenten kunnen kopen, zijn we een beetje verleerd in welke maanden bloemkolen groeien of wanneer exact je verse courgette op tafel tovert. Zonde eigenlijk, want seizoengroenten zijn meestal veel voller van smaak én een pak goedkoper.  En ecologischer. Omdat ze dichtbij huis gekweekt worden, is minder energie voor het transport nodig en moeten geen serres verwarmd en frigo’s gekoeld worden. Deze seizoensgroentekalender  helpt je bij het kiezen in de winkel.

Gaan met die – fairtrade – banaan

Profiteer er  deze zomer van om bessen, aardbeien, pruimen en ander lekker lokaal fruit door baby’s fruitpap te draaien. De rest van het jaar ben je al genoeg aangewezen op buitenlandse bananen. Zie je een tros bananen voor  amper 1 euro liggen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat de boer die de bananen kweekte in erbarmelijke omstandigheden moet werken.  Niet twijfelen: koop altijd de banaan waarop een Fairtrade-sticker plakt. Ze zijn gezonder  en je zorgt ervoor dat de boer en zijn gezin een eerlijk loon krijgen.

Veggie voor je kleine spruit

Het is een misverstand dat baby’s elke dag vlees of vis nodig hebben. Hun voeding moet wél voldoende eiwitten bevatten, maar die kan je evengoed halen uit peulvruchten, granen, noten en pitten of vleesvervangers. EVA vzw, de organisatie achter Donderdag Veggiedag, maakte een dossier over plantaardige voeding voor baby’s.  Naast info over belangrijke voedingselementen geeft het een overzicht van alternatieven voor vlees,  vis en zuivel.

Gemakkelijke eters dankzij gevarieerde voeding

Door te experimenteren met seizoensgroenten en alternatieven voor vis en vlees, creëer je automatisch meer variatie in het voedingspatroon van je kind. Dat is goed nieuws. Want hoe sneller een baby allerlei smaken en texturen ontdekt, hoe groter de kans dat het later een gemakkelijke eter wordt. Niet twijfelen dus om af en toe een stronk witlof of een paar lepels linzen door het papje te roeren. Een boek dat je hierbij op weg kan helpen is Easy Peasy – een gezonde basis voor de allerkleinsten.  Ik haalde er alleszins heel wat inspiratie uit en  tot nu toe smikkelt mijn zoontje alles met evenveel plezier naar binnen.

Surf naar www.myfairbaby.be voor meer tips en weetjes over duurzame babyvoeding.

Partner Content