Hoe kan ik mijn baby op een ecologisch verantwoorde manier verzorgen?

Kies voor biologische zepen

Babyverzorgingsproducten kunnen heerlijk ruiken, maar vaak zijn ze niet echt nodig. Een babyhuid heeft immers van nature een zelfreinigende functie. Het meest duurzame advies is dan ook om je drang naar wassen en smeren te beperken. Voor een pasgeboren baby volstaat vaak een beetje plantaardige olie in het badwater. Is je uk wat groter, kies dan voor  biologische zeep. Deze verkleint de kans op huidallergieën en voorkomt dat er schadelijke stoffen met het badwater weggegoten worden. Onder andere Weleda, Sophie de Giraf, Attitude en Lavera hebben een biolijn voor kleintjes.

Kies voor wasbare billendoekjes

Zelf ben ik een enorme fan van herbruikbare billendoekjes. Dit zijn eigenlijk vierkante mini-handdoekjes die je in een plastic doos met water en olie bewaart. Wanneer je een doekje gebruikt hebt, gooi je het vuile doekje in een andere box (waarin ook water en olie zit). Is de box vol, dan kan je de doekjes wassen in de wasmachine op 40° en weer hergebruiken. Dit principe komt neer op het gebruik van washandjes om de babybillen te reinigen, maar dit is net iets sneller én je hoeft geen water in de buurt te hebben. Ik gebruik de wasbare billendoekjes van Cheeky Wipes: zij hebben zelfs speciale zakjes voor propere en vuile billendoekjes zodat je het ook buitenshuis kan gebruiken.

Wat met wegwerpdoekjes?

Enkele jaren geleden onderzocht de Franse consumentenorganisatie Que Choisir 34 verschillende vochtige babydoekjes en lotions. In maar liefst 32 van de 34 onderzochte producten vonden ze bewaarmiddelen, allergenen en andere schadelijke stoffen. Een babyhuid – zeker in de luierstreek – is nog erg broos, waardoor deze stoffen het immuunsysteem, de hormonenspiegel en zelfs de lever kunnen aantasten. Er bestaan wegwerpdoekjes die vrij zijn van chemische stoffen, bijvoorbeeld van Jackson Reece, Natracare, Cadum en Douce Nature.  Deze zijn iets duurder, maar beter voor de babyhuid. Wil je je baby op een duurzame manier verzorgen, dan gebruik je vochtige doekjes best alleen als je buitenshuis bent of geen water in de buurt hebt. Wegwerpdoekjes kosten niet alleen veel geld, ze zorgen ook nog eens voor onnodig veel afval.

Meer weten over duurzame verzorging voor je baby? Surf naar www.myfairbaby.be.

Partner Content