Hoe zorg je voor een gezonde kinderkamer?

Ecoverven in alle kleuren van de regenboog

Door de babykamer te verven, is het officieel: binnenkort komt je kleine spruit eraan! Dacht je aan een knalroze muur of een hemelsblauwe wand met witte wolkjes? Geen probleem, want natuurverf heb je vandaag in alle kleuren van de regenboog. Ecologische verven bestaan grotendeels uit plantaardige of minerale grondstoffen en zijn zowel bij de productie, het gebruik als de afvalfase milieuvriendelijker. Maar nog belangrijker: ze zijn ook veel beter voor de gezondheid van je baby. Synthetische verven bevatten een pak chemische stoffen, die beetje bij beetje verdampen in de slaapkamer terwijl je baby ze inademt. Je ruikt het verschil meteen wanneer je aan de slag gaat.  Ecoverf vind je steeds vaker in doe-het-zelf-zaken, al is het aanbod kleuren meestal groter bij gespecialiseerde verfhandels.

Rollebollen op een milieuvriendelijke vloer

Op warme en natuurlijke materialen zoals kurk, linoleum en hout kan je baby heerlijk rollen en kruipen. Bijkomend voordeel van deze vloeren is dat ze huisstofmijt weinig kans geven. Synthetische materialen als vinyl, vast tapijt en laminaat daarentegen trekken stof aan als een magneet. Ook worden er – net als bij verf – chemische stoffen in de vloeren verwerkt, die nog lange tijd kunnen uitdampen in de kamer. Kies je een houten vloer, kijk dan of het FSC- of PEFC-gelabeld is. Dan ben je zeker dat de bossen waar het hout gekapt is ook duurzaam beheerd worden. Voor iedere boom die men kapt, wordt een nieuwe geplant. De werknemers krijgen ook een eerlijke vergoeding voor hun werk.

Tweedehands meubeltjes voor een originele afwerking

Vloer en muren klaar? Dan volgt het leukste gedeelte: de inrichting. Het loont zeker de moeite om eens rond te snuisteren in het tweedehandsaanbod van babykamermeubels. De meeste meubels zijn namelijk erg prijzig, terwijl je ze vaak maar een paar jaar gebruikt. In een vorige artikel liet ik al weten waar je tweedehands spullen kan vinden. Door te mixen, matchen en een likje – ecologische – verf te gebruiken, krijg je vaak ontzettend leuke en originele resultaten. Wil je toch iets nieuw kopen? Check dan baby.ecoplan.be: hier vind je een geeft een overzicht van (web)winkels met mooie babyspullen uit duurzame materialen.

Partner Content